Středočeška přišla o více než 600.000 Kč, uvěřila fiktivnímu bankéři

14. říjen 2022

Fiktivnímu bankéři uvěřila Středočeška a přišla tak o více než 600.000 Kč. Jde o třetí takový případ během jednoho měsíce ve středních Čechách.Pachateli hrozí za podvod až pět let vězení, uvedla dnes v tiskové zprávě středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Případ se stal koncem září. Ženě, která žije poblíž Prahy, nejprve telefonovala údajná pracovnice České spořitelny. Ptala se jí na žádost o úvěr, kterou ale žena nepodala, a získala od ní informaci, u kterých bank má vedené své účty.

Poté následovaly další telefonáty, tentokrát od muže, který se vydával za bankéře z konkrétních peněžních ústavů. Ženě tvrdil, že jí hrozí v internetovém bankovnictví podvod. "Aby nepřišla o peníze, bylo jí doporučeno stávající účty zrušit, vybrat z nich veškerou finanční hotovost a vložit je na elektronický účet prostřednictvím 'partnerského' bankomatu," popsala Suchánková.

Údajný bankéř zaslal ženě přes aplikaci WhatsApp zaslal QR kódy s adresami, na které postupně na různých místech v Praze vložila prostřednictvím bitcoinmatu veškeré své úspory v řádech statisíců.

"Veškerá komunikace s ženou netrvala nijak krátkou dobu. Podvodníci s ní hovořili několikrát za den, přičemž některé hovory trvaly téměř hodinu. Nicméně ženu přesvědčili tak dokonale, že veškeré tyto hovory absolvovala, plnila pokyny podvodníků, a ti získali, co potřebovali – její nemalé finanční prostředky," doplnila mluvčí.

První takový případ zaznamenali kriminalisté ve Středočeském kraji v roce 2020. Od té doby řeší zhruba 80 případů s legendou označovanou jako falešný bankéř. Celková škoda způsobená těmito podvody přesahuje 12 milionů korun.

Podle policistů by lidé nikdy neměli informace o svých účtech sdělovat telefonicky, banky tak nikdy s klienty nekomunikují.

zdroj: ČTK
Spustit audio