Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách

6. březen 2010

Středočeský kraj stále trápí nedostatek volných míst v mateřských školkách. Mnoho měst a obcí v současnosti řeší problémy s tím spojené. Jednou z možností je pro ně stavba nových mateřinek nebo budování jejich levnějších variant. Příkladem obcím mohou jít radnice z Roztok u Prahy nebo Mukařova u Říčan, kde postavily školu a školku z kontejnerů nebo chcete-li stavebních buněk.

Mukařov trápil nedostatek volných míst ve škole už několik let. Podle ředitelky jediné zdejší základní školy Jany Novotné usedalo pravidelně do lavic před šesti lety 260 dětí. V současnosti jich je už 370. Peníze na stavbu nové klasické školy z cihel za několik desítek milionů korun město nesehnalo. Za školu z kontejnerů se čtyřmi novými učebnami, šatnami, sociálním zařízením i vybavením ano. Zaplatilo za ni jen 6,5 milionu korun. Mimo ceny je další výhodou těchto budov i rychlost, za kterou je mohou stavbaři postavit. Průměrně se jedná o dva měsíce.

Jenže školy a školky ze stavebních buněk mají ale i své odpůrce. Jako dočasné řešení je označila starostka Říčan u Prahy Adriana Mrázová. Její radnice sháněla peníze na stavbu nové školy pro 540 žáků přes deset let, pro stavbu kontejnerové školy se ale nerozhodla. Na výhrady některých kritiků, že děti chodí do kontejnerů, má mukařovský místostarosta Jan Kašpar jednoduchou odpověď a hlavně i řešení. Podle něj stačí ke kontejnerům dodělat klasickou střechu z krovů.

I přes to, že se hygienici a hasiči dívají na stavební buňky nedůvěřivě, další obce to neodradilo. Společnost, která tyto školy staví, jedná minimálně o dalších 5 podobných projektech.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio