Středočeskou Vesnicí roku je městys Vraný z Kladenska

18. červen 2015

Zlatou stuhu pro vítěze středočeského kola soutěže Vesnice roku pro tento rok získal městys Vraný z okresu Kladno. Cenu si převzali zástupci radnice v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

„Za pětadvacet let, co jsem na radnici, jsme se pohádali dvakrát nebo třikrát. Nikdy jsme neměli vážné rozepře, jdeme i se ženskýma na pivko, všechno si vyříkáme,″ vysvětluje úspěch v soutěži místostarosta Vraného Zdeněk Bláha. Za vítězství si městys odnesl nejen stuhu, ale i 600 tisíc korun a postup do celorepublikového finále.

Vraný v soutěži není nováčkem, ale spíš tradičním účastníkem. „Loni získal ve středních Čechách oranžovou stuhu. V celorepublikovém finále pak mezi třinácti obcemi obsadil třetí místo,” říká náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD).

Letošního 21. ročníku krajské soutěže se zúčastnilo celkem 20 obcí, městysů a měst. To je méně než loni, kdy jich soutěžilo celkem 36. Nejvíc obcí je tentokrát z Kladenska, Benešovska a okolí Prahy.

Řada z nich si z Kutné Hory nějaké to ocenění odvezla. Modrou stuhu za společenský život získal městys Maršovice v okrese Benešov, bílou stuhu za činnost mládeže obdržel Kolešov na Rakovnicku, oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělci dostaly Čechtice na Benešovsku, zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí zase patří Dobšicím na Nymbursku.

Porotci udělili i speciální cenu. Dostali ji v Dolním Slivně na Mladoboleslavsku za nejchutnější koláče. Na výsledky soutěže však ani výborné pohoštění podle organizátorů nemělo vliv.

Soutěž, kterou od roku 1995 vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR je určená obcím, městům i městysům s venkovským charakterem, které mají maximálně 7500 obyvatel. Podmínkou účasti je schválený vlastní program obnovy nebo nějaký jiný dokument, který se zabývá rozvojem obce.

autor: duch
Spustit audio