Středočeští hasiči získali v anketě dvě ocenění: vítězství pro Kolektiv roku a bronz v kategorii Hasič roku

18. prosinec 2020

Dvě významná ocenění získali středočeští hasiči v anketě Hasič roku 2019. Patří jim prvenství v kategorii Kolektiv roku a třetí místo v kategorii Hasič roku.

Z mnoha nominací, které byly do každé kategorie zaslány, si středočeští hasiči odnesli prvenství v kategorii Kolektiv roku. Vyhrálo jej reprezentační družstvo HZS Středočeského kraje v požárním sportu. „Logicky se nabízí, že ocenění získali za své historicky nejlepší umístění na 48. Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu. Skutečnost je ovšem jiná. Čtveřice borců z tohoto družstva se vracela ze závodů a na karlovarské dálnici kousek před Prahou dojela k vážné dopravní nehodě, kdy osobní vozidlo v hustém dešti skončilo v retenční nádrži a uvnitř zůstala zaklíněna jedna osoba z pětičlenné posádky. I přesto, že s sebou neměli žádné vybavení, neváhali ani vteřinu a vyrazili na pomoc. Proto ministr vnitra Jan Hamáček a generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Drahoslav Ryba ocenili mjr. Ing. Pavla Maňase, pprap. Miloše Ježka, nstržm. Jana Vyhnánka a pprap. Lukáše Novotného prvním místem,“ vysvětlila mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegrová.

Dalším umístěním, tentokrát v hlavní kategorii Hasič roku, se může podle jejích slov chlubit nprap. Bc. Michal Veselý, technik komunikačních systémů z oddělení IZS, který obsadil krásné třetí místo. Získal jej za svou obětavost, kdy v lednu 2019 zastavil na Radotínském mostě v Praze u dopravní nehody a poskytl profesionálně předlékařskou pomoc dvěma účastníkům kolize. Zachránil tak lidský život, přestože není členem zásahové jednotky.

Původně se mělo slavnostní vyhlášení ankety uskutečnit letos v dubnu, pak bylo přesunuto na listopad, ale vzhledem k přijatým opatřením se neuskutečnilo ani v tomto termínu. „Proto došlo na náhradní variantu, kdy oceněným na prvních místech v každé kategorii osobně předal cenu – skleněnou hasičskou helmu – vedoucí organizačního oddělení MV-GŘ Hasičského záchranného sboru ČR Vlastimil Studený spolu s tiskovým mluvčím Ministerstva vnitra Ondřejem Krátoškou,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Tereza Fliegrová.

zdroj: HZS Středočeského kraje
Spustit audio