Středočeští záchranáři dostali 15 nových vozů s automatickým řízením. Větší komfort poznají řidiči i pacienti

4. březen 2024

Záchranáři potřebují zhruba každých pět let nové sanitky, aby mohli zajišťovat spolehlivou a rychlou péči o pacienty. 15 nových vozů teď dostala středočeská záchranná služba.

„Vybavení vozu je standardizovaný a je teď momentálně složený z nejmodernějších techniky. Za mě je to pokrok vpřed ve všech směrech, i když ty auta vypadají podobně jako starší generace,“ popisuje vedoucí řidičů záchranné služby v Kolíně Václav Barták.

Podle Bartáka rozdíl mezi starými a novými stroji poznají řidiči, posádka i pacienti. „Největší změna proběhne vevnitř kabině. Přecházíme z manuálního řazení na automatický a máme posílený výkon ze 132 kW na 150 kW. Takže bychom měli mít lepší zrychlení, ale zároveň i větší komfort v řízení v podobě té automatické převodovky, která bude řadit za nás.“

Nové sanitky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje

Středočeští záchranáři v současnosti mají 83 výjezdních posádek. Jejich vozy je potřeba pravidelně obměňovat, aby stačili potřebám sanitářů i pacientů. Proč je důležité, aby se jednalo o kontinuální výměnu vysvětluje ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. „Obměna musí být plánovaná řekněme tak na pět let dopředu, aby se nestalo to, co v minulosti. To se v jednom roce nakoupil velký počet sanitek a jejich životnost pak skončila ve stejnou dobu. Vznikl problém, že nám sanitky chyběly a měly obrovské nájezdy.“

Záchranáře proto určitě potěší, že kraj už teď pracuje na zakázce dalších 25 vozů, které by mohli mít k dispozici do dvou let. „To, že chceme vozový park záchranné služby podstatným způsobem omladit, tak to se nám daří,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Staré sanitky si záchranka ponechá jako záložní. Nové vozy dostanou například stanoviště v Benešově, v Kolíně, v Příbrami nebo v Mladé Boleslavi. Středočeský kraj za ně celkem zaplatil téměř 70 milionů korun, z toho 85 % pokryla evropská dotace.

Nové sanitky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje
autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio