Stříbrné svícny, sochy andělů a trůnek pod sošku Panny Marie. Na kopie ukradených částí oltáře ve svatohorské bazilice je vyhlášena veřejná sbírka

9. březen 2023 11:00

Lidé mohou přispět na obnovu částí oltáře ve svatohorské bazilice v Příbrami, které v roce 2012 ukradli zloději. Sdružení Matice Svatohorská vyhlásilo veřejnou sbírku na pořízení kopií odcizených předmětů, předpokládané náklady jsou 4,5 milionu korun. ČTK to řekla Petra Boučková ze svatohorského areálu.

Hlavní oltář baziliky Nanebevzetí Panny Marie Svatohorské - pohled z kůru

Se zahájením prací na replikách se nebude čekat až na ukončení sbírky. "Budou to dost náročné odlitky, proto se začne dřív, než bude vybrána celá částka," doplnila Boučková. Příspěvky lze posílat na veřejný účet. Sbírku je také možné podpořit darem v hotovosti na Svaté Hoře a účastí na benefičních akcích.

"Při krádeži 28. května 2012 zmizelo šest oltářních tepaných stříbrných svícnů z 18. století a z hlavního oltáře dvě sochy andělů. To byly jeden metr vysoké stříbrné sochy, které krásně doplňovaly prosklenou vitrínu uprostřed stříbrného oltáře. Do té vitríny se v průběhu dne umisťuje milostná soška Panny Marie. Ukradli také postříbřený podstavec pod sošku, kterému říkáme trůnek. A ještě zmizel bronzový postříbřený svícen od Otmara Olivy z roku 2005. Ten jediný byl už nahrazen novým, protože mistr Oliva nám v roce 2018 svícen vyrobil," popisuje ukradené předměty svatohorský kněz David Horáček.

Čtěte také

Jednoho z pachatelů krádeže policie už vypátrala a obvinila, odcizené předměty se však nenašly. Šestatřicetiletý muž podle kriminalistů vnikl oknem do horní části svatohorských schodů, vypáčil dvoje dveře do ambitu a poté i dveře do baziliky. Pomáhal mu údajně komplic, kterého ale detektivové nevypátrali. Vedle vykradení baziliky obviněnému policisté připisovali také další trestnou činnost, v době vyšetřování případu byl už ve vězení.

Svatohorský areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi patří k nejvýznamnějším mariánským poutním místům v Čechách. V bazilice je oltář s lidovou gotickou soškou Panny Marie Svatohorské, kterou podle legendy v polovině 14. století vytvořil arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité a vytvořili z něj nejvýznamnější poutní místo v Čechách.

Čtěte také

Současná podoba národní kulturní památky pochází ze 17. století, kdy z ní právě jezuité vybudovali jeden z nejrozsáhlejších raně barokních objektů v Čechách. Tovaryšstvo Ježíšovo také v roce 1732 prosadilo korunování mariánské sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950, kdy je komunistický režim vyhnal. Vrátili se v roce 1990.

Více informací na stránkách Svaté Hory

zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související