Stříbro rodinné

3. únor 2005

Včera jsem tu mluvil o známém přísloví Mluviti stříbro, mlčeti zlato a konstatoval jsem, že i když myšlenka o výhodnosti mlčení oproti mluvení je známá už od antických dob a jejím vyjádřením je například citát Kdybys mlčel, zůstal bys filozofem pocházející z té doby, přesně tak, jako to známe dnes, tedy mluviti stříbro mlčeti zlato to řekl koncem 18. století francouzský filozof, spisovatel a novinář Antoine Rivarol, který ale vlastně citoval starší arabské přísloví stejného znění. Dnes promluvím o dalším slovním spojení, v němž se vyskytuje vzácný kov česky zvaný stříbro, totiž o spojení rodinné stříbro.

To spojení bylo u nás velmi oblíbené na počátku devadesátých let, v době počínající ekonomické transformace. S oblibou ho používal tehdejší ministr Tomáš Ježek, myslím, že do všeobecného oběhu ho přímo zavedl právě tento skoro bych řekl mistr vyjadřování, každopádně jeden z našich jazykově nejnadanějších politiků. Stálo by za studii, do jaké míry právě to, že bylo nalezeno tak přesné a zajímavé pojmenování pro slavné české podniky s dlouhou tradicí, způsobilo, že se naše reforma zpomalila. Tenkrát převládlo přesvědčení, které dnes už pokládají za chybu i socialisté, že rodinné stříbro, tedy podniky jako Plzeňský prazdroj, Karlovarský porcelán, Plzeňská škodovka, by neměly přijít do rukou zahraničního kapitálu, že by je měl spravovat kapitál český.

Michal Novotný

Slovní spojení rodinné stříbro Tomáš Ježek ovšem nevymyslel, používalo se už dlouho jako pojmenování skutečného rodinného stříbra, tedy hlavně talířů, příborů a jiného jídelního náčiní ze stříbra, tedy souborů předmětů, které se v rodinách dědily a ochraňovaly, hlavně cídily, protože to je u stříbra nutné. Tomáš Ježek však nevymyslel ani obrazné použiti tohoto slovního spojení v oblasti ekonomiky. Převzal ho z angličtiny, kde existuje od roku 1985, kdy ho prvně v podobě sell of the family silver, výprodej rodinného stříbra, použil Harold Macmillan ve vystoupení proti politice privatizace národních podniků, kterou prosazovala M. Thatcherová.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.