Studenti biomedicínského inženýrství v Kladně se přestěhovali do bývalých kasáren

23. únor 2015

Fakultě biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického dnes začaly sloužit v Kladně nové prostory. Vznikly v bývalých kasárnách Lidice, které nechal magistrát opravit za 70 milionů korun.

V budově se bude učit až 1.000 studentů a zázemí v ní budou mít desítky až stovky zaměstnanců školy. Město prostory kasáren opravilo za zhruba 70 milionů korun a fakultě je pronajme podle smlouvy na pět let. Většinu částky získalo z evropských dotací.

„Vzhledem k tomu, že nám bylo slíbeno, že tam bude spousta nového vybavení, tak si myslím, že to bude jiný zážitek než ve staré budově,“ shodovali se studenti ráno před příchodem do nové budovy. Jak prozradili, zároveň měli mít s sebou pro začátek speciální vybavení – například polštáře. V některých učebnách totiž zatím chybí nábytek včetně židlí, které by měly dorazit každým dnem.

„Studenti tu jsou zatím malinko ve spartánských poměrech, ale já myslím, že jim to absolutně nevadí,“ dodává vedoucí katedry Leoš Navrátil v nové velké posluchárně. Jednou z novinek pro studenty bude podle jeho slov i skutečná sanitka, která bude sloužit jako výcvikový trenažér. „Je třeba, aby znali přesně po paměti, co mají v sanitce, co mohou použít při zásahu, aby měli všechno dobře nacvičené,“ potvrzuje Leoš Navrátil.

„Do budovy se přestěhují dva studijní programy: specializace ve zdravotnictví a ochrana obyvatelstva,“ dodal děkan fakulty Jozef Rosina s tím, že nové prostory v bývalých kasárnách bude navštěvovat na 700 studentů. Programy zahrnují například obory fyzioterapie, zdravotnický záchranář, zdravotní laborant nebo plánování a řízení krizových situací.

Nová posluchárna ČVUT v Kladně

Ještě letos by měla být nabídka oborů rozšířena o dva obory, pětiletý magisterský obor, který bude rozvíjet znalosti o využití nanotechnologií a nanomateriálů pro medicínu, a druhý, bakalářský obor, který bude rozvíjet znalosti o přenosu zdravotnických dat na dálku, takzvanou telemedicínu.

V areálu kasáren by také v následujících letech mohl vzniknout vysokoškolský kampus za více než 500 milionů korun. Fakulta nyní čeká na vypsání výzev pro žádosti o dotace. „Vysokoškolský kampus byl ‚nakreslen‘ studenty fakulty architektury, naplánováno je umístění všech místností pro výuku, pracoven pro učitele i místností pro zaměstnance. Dá se říct, že budova je z naší strany připravena,“ informoval děkan.

Fakulta biomedicínského inženýrství sídlí v Kladně hlavně u náměstí Sítná. Budova se teď rekonstruuje za zhruba 45 milionů korun, práce by měly skončit 10. dubna.

autoři: duch , von | zdroj: ČTK
Spustit audio