Suchodolská kaple v lese u Police nad Metují se vysvětila až po sto letech

13. listopad 2015
Česko – země neznámá

Ticháčkův les nad obcí Suchý Důl v Královéhradeckém kraji je dnes klidné místo. Před sto lety tudy ale proudily davy lidí, které přilákala legenda o zjeveních Panny Marie a prameni s léčivou vodou. Suchodolská kaple nejednou spojila lid. Naposledy před pár lety, kdy po požáru díky veřejné sbírce do dvou let znovu stála.

Všechno prý začalo 10. srpna 1892, kdy se mladinká Kristina Ringlová vydala do lesa na houby a na místě dnešní kaple se jí zjevila tajuplná postava. O pravdivosti příběhu se vedou pochopitelně spory, ale pravdou je, že se místní lidé této události rychle chopili a začali místo navštěvovat.

Následovala prý další a další zjevení. A dokonce i zázračná uzdravení lidí, kteří použili hlínu z tohoto místa na léčení svých nemocí. Díky těmto událostem se zprávy o Suchodole rychle rozšířily i do vzdálených koutů Rakouska-Uherska. V lednu 1893 se s Kristinou Ringlovou vydalo do Ticháčkova lesa celé procesí.

Čtěte také

A tak není divu, že se brzy našlo dost mecenášů na pořízení nejprve sošky Panny Marie, k níž později přibyl přístřešek a nakonec i dřevěná kaple. Samozřejmě byla většina místních lidí z představy Suchodolských Lurd nadšená, zatímco církevní úřad a s ním státní orgány zaujaly stanovisko striktně odmítavé, což vedlo k několika i mírně násilným střetům poutníků s četníky.

Těžký život měla i sama Kristina, která byla prohlášena nejprve za slabomyslnou, později nařčena z vraždy a nakonec strávila několik let v žaláři.

Pseudogotická kaple a suchodolské Lurdy

Pseudogotická kaple, která nakonec byla roku 1897 postavena na krásném místě uprostřed lesa, se vysvěcení dočkala až o téměř sto let později, v roce 1990. Ke kapli vede Růžencové schodiště a jen pár desítek metrů dál se nachází pramen léčivé vody, kam se údajná zjevení přesunula. I u něho je svatyně se soškou Panny Marie a začátek křížové cesty.

Panna Marie Růžencová

Dřevěnou kapličku před pár lety zcela zničil požár. V horkém a suchém letním dni, 8. srpna 2010, shořela takřka okamžitě, nezbylo z ní nic než torzo kamenné sošky Panny Marie.

Ještě týž den se místní lidé obrátili na zastupitelstvo obce Suchý Důl a začali sbírat peníze na obnovu. Na místě spáleniště se konaly benefiční koncerty a o dva roky později byla téměř totožná kaplička znovu vysvěcena. Čarokrásné místo v lese nad Suchým Dolem tak znovu láká turisty nebo ty, kteří věří legendám či dokonce zázračným účinkům zdejší vody.

Spustit audio