Svatební krupicová kaše
Krupicovou kaši máme většinou spojenou s dětstvím, ale v dobách před 100 a více lety to byl i svatební pokrm. A právě přípravě krupicové kaše se věnují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dva litry mléka se procedí, osolí a na pekáči svaří. 6 dekagramů (4 loty) mandlí se spaří, oloupe a hrubě rozseká, tolik též hrozinek velkých s cukrem a máslem se přidá do mléka. Všechno se svaří. Když přišlo mléko do varu, zasype se přiměřeným množstvím krupice. Na míse se polije rozpáleným máslem a posype perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...