Svatošské údolí na Karlovarsku se hemží vílami a skřítky, v létě je nahradí turisté a horolezci

18. únor 2014
Česko – země neznámá

Z Lokte vede podél řeky Ohře zpevněná cyklostezka. Po přibližně sedmi kilometrech se dostanete do Svatošského údolí, kterému vévodí majestátní žulové skalní masivy - Svatošské skály. Jméno jim dala legenda o Janu Svatošovi, který zradil slib věrnosti víle z řeky Ohře.

Zamiloval se do pozemské dívky, a když údolím procházel svatební průvod v čele s ženichem a nevěstou, proměnila zhrzená víla všechny v kámen.

Svými tvary skála skutečně připomíná svatební procesí a podle toho jsou pojmenovány i jednotlivé skalní útvary - například Ženich, Nevěsta, Muzikanti, Svědci či zámek. Od roku 1933 je zmíněná oblast přírodní rezervací, skalní žulový masiv je dnes národní kulturní památkou.

Svatošské skály a jimi vytvářená poetická atmosféra údolí u řeky inspirovaly k tvorbě řadu umělců, například J. W. Goetheho, V. Mrštíka, H. Marschnera, a další. Svatošské skály jsou místem, kam můžete vyrazit na výlet i mimo hlavní sezonu. To se to tu v šumu poklidně plynoucí vody Ohře a ve stínu němě přihlížejících zkamenělých postav jen hemží představami a oživlou fantazií.

Lávka přes řeku Ohři ke Svatošským skalám

Geologická historie Svatošských skal

Chráněný přírodní výtvor vznikl v žulovém masívu působením řeky Ohře. Pozoruhodné skalní útvary byly vytvořeny postupným zvětráváním a odnosem granitových bloků, činností řeky i erozivním působením mrazu.

Důvodem ochrany zdejšího území jsou nejen geomorfologicky ojedinělé žulové skalní útvary, ale také vzácné či ohrožené druhy rostlin a živočichů. O Svatošské skály pečuje správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

V okolí skal je krásná kopcovitá krajina, která je v letní sezoně cílem turistů, cyklistů, vodáků a samozřejmě i horolezců. Svatošské skály jsou přístupné celoročně. Kromě popisované cesty z města Loket vede ke Svatošským skalám také naučná stezka z Karlových Varů: Doubí – Svatošské skály.


Zvětšit mapu

autor: Pavel Halla
Spustit audio