Světové rekordy na vás čekají v minimuzeu másla a chlebu v Bílém Kostele nad Nisou

29. červenec 2014
Česko – země neznámá

Bezesporu, jedny z nejzákladnějších potravin jsou máslo a chléb. Od roku 2002 mají v Bílém Kostele nad Nisou své muzeum, které je svého druhu na celém světě prakticky jediné. Nápad, že by nebylo špatné založit ve vlastním rodinném domku minimuzeum másla a chlebu, se zrodil v hlavě panu Vlastimilu Hyškovi.

„Máte možnost tady vidět asi dvě stě historických artefaktů na zpracování mléka, především tedy na máslo, chlebový koutek a venku potom i pec na chleba,“ popisuje ve zkratce pan Hyška, co malé muzeum v přízemí jejich rodinného domku na okraji Bílého Kostela nad Nisou vlastně skrývá.

Pravdou ale je, že mezi nejvzácnější exponáty se řadí naprosté kuriozity. Jsou jimi rekordní největší, třímetrová máselnice a forma na máslo na světě, do které by se vešlo na 240 kostek másla, stejně jako největší klapačka, která slouží k výrobě tvarůžků. Všechny tyto unikáty jsou zapsány dokonce i v České knize rekordů.

Můžeme vám slíbit, že v minimuzeu másla v Bílém Kostele vám bude příjemně. Na okraji obce, na zahradě rodinného domku Hyškových uprostřed krásné přírody, vás uvítá recesistická cedule s nápisem „Máslová ulice“. Stačí překročit práh domu a hned v přízemí vás ohromí na dvě stovky nejrůznějších předmětů, které dříve sloužily (a sloužit by mohly i dnes, protože jsou plně funkční) k výrobě másla i jiných dobrot z mléka.

Funkční pec na chleba mají Hyškovi postavenou na zahradě

Exkurzi do unikátního muzea je nejlepší podniknout po telefonické domluvě s panem Vlastimilem Hyškou. Máte-li mlsný jazýček, můžete si domluvit i to, že vám Hyškovi upečou pravý staročeský chléb – v peci, kterou si postavili na zahradě a pak vám ho třeba i namažou čerstvě stlučeným máslem. Možná vás překvapí, že takové máslo z čerstvé smetany má bělavou barvu.

Muzeem i vlastní zahradou vás provedou samotní manželé Hyškovi a pozor – taková zajímavost je, že pan Vlastimil vám může během prohlídky dokonce i prozradit, proč a jak vlastně vznikla rčení „mít máslo na hlavě“ nebo „držet klapačku“.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d1267.1380474243547!2d14.92978867453765!3d50.817350008033074!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47093a24c7ce723d%3A0x390bb3e5dee84218!2zQsOtbMO9IEtvc3RlbCBuYWQgTmlzb3UgNDksIDQ2MyAzMSBCw61sw70gS29zdGVsIG5hZCBOaXNvdSwgxIxlc2vDoSByZXB1Ymxpa2E!5e1!3m2!1scs!2s!4v1406625647211" width="610" height="350" frameborder="0" style="border:0"></iframe>
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio