Tanečníci z Berounska trénují v protiatomovém krytu

9. leden 2009

Taneční skupina Freak D.C trénuje poměrně nestandardních prostorách - v bývalém protiatomovém krytu v Králově Dvoře na Berounsku. Bláznivá myšlenka se nakonec ukázala jako skvělý nápad, který si pochvaluje nejen vedení taneční skupiny, ale i její členové. Do krytu vás zavede kolegyně Lucie Zemanová...

Nabídka na využití bývalého protiatomového krytu přišla od starosty Králova Dvora, když skupina hledala větší taneční sál. I když se tento nápad zdál na začátku jako nereálný, prostory získaly po rekonstrukci úplně jinou podobu a všichni tanečníci se tu teď pilně připravují na novou sezónu. Podle zakladatele taneční skupiny Lukáše Procházky ale začátky nebyly vůbec jednoduché.

Rekonstrukci totiž financoval z vlastní kapsy a reakce některých rodičů byly zpočátku velmi rozpačité. Vše se ale podařilo dotáhnout do konce, i když prostory mají stále určité nedostatky. Lukáš Procházka ale věří, že se je brzy podaří odstranit.

Skupina Freak D.C. se specializuje na styl zvaný show dance a v Králově Dvoře trénuje od října. Skupina má teď okolo 150 členů od čtyř do 25 let a jednou z nadšených tanečnic je i Anna Pokorná, která by tanec doporučila i ostatním dětem. Anička, která tančí už šest let, má za sebou řadu úspěchů. Nejvíce si váží účasti na mistrovství světa a Evropy, ale i druhého a čtvrtého místa na domácích soutěžích.

Taneční skupinu vede spolu s Lukášem Procházkou Petra Pihíková, která je zároveň jeho taneční partnerkou. Spolu si loňský rok vytančili páté místo na Světovém poháru v chorvatském Záhřebu. Petra se přitom s Lukášem poznala úplnou náhodou - na lodi, kde oba tancovali.

V roce 2009 čeká taneční školu několik soutěží. Ta první se uskuteční 8. března v Berouně.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio