Taras a jeho ženy v Roztokách

10. listopad 2004

Žena je hlavním tématem snímků předního českého fotografa Tarase Kuščynského (1932 - 1983), která je ode dneška přístupna veřejnosti ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Expozici tvoří většinou originály, osobně Tarasem nazvětšované fotografie formátu 24 x 30 centimetrů, které si paspartoval do vlastního archivu. Často jsou tónované a tím naprosto neopakovatelné. Podle autorky výstavy Aleny Kuščynské jde vlastně o průsečík jeho tvorbou od prvních snímků spolužaček z fakulty architektury z roku 1963 až po poslední záběry vytvořené těsně před smrtí v Čenovicích v prosinci 1983. Taras Kuščynskij žil v době zákazů, znetvořených základů morálky a celého lidského života. Proto se snažil o nalezení podstatných hodnot, rovnováhy života a smyslu pro naplněné vztahy. Toužil objevovat to "skryté" v člověku - v ženě i přírodě.

Výstava nazvaná Taras (fotografická setkání 1965 - 1983) bude ve Středočeském muzeu otevřena až do ledna příštího roku. Jeho návštěvníci si mohou rovněž prohlédnout expozici historických kočárků, dětského dobového oblečení, hraček a dalších atributů z období, kdy dítě poznává svět. Obě výstavy jsou, stejně jako stálá muzejní expozice přibližující osobnost malířky, grafičky a organizátorky uměleckého a kulturního života Zdenky Braunerové, přístupné i o víkendech v době od 10:00 do 18:00 hodin.

Spustit audio