Taška

3. leden 2005

Když se řekne taškář, nikdo z nás myslím nepomyslí na souvislost se slovem taška. Taškář je pro nás čtverák či šprýmař, což s taškami nic společného nemá. A přitom původně šlo o pojmenování zloděje, který se abych tak řekl specializoval na vykrádání tašek. Jak se stalo, že z nadávky zloději vzniklo pojmenování veselého chlapíka, není odborníkům jasné. Pavel Eisner ve své Češtině poklepem a poslechem například píše: "Lid však nějak shledal, že milý taškář, tedy pobertovský specialista, je šprýmař."

Za chvilku budu pokračovat v povídání o taškách, ale teď se chci vrátit k předchozí Eisnerově větě. Zaznělo tam slovo pobertovský, což je od slova poberta. Toto dnes už nepoužívané pojmenování zloděje prý vzniklo z věty pober to, kterou na sebe při loupežných přepadeních volávali středověcí zloději neboli berkové. A teď zpět k taškám. Zajímavé na nich je, že v češtině máme jednak tašky jako kabely, brašny či peněženky a tobolky a na druhé straně tašky jako kusy střešní krytiny. Tentokrát to není tak, že by šlo o dvě různá slova, která jen náhodou znějí stejně. Odborníci se vzácně shodují, že jde o jedno slovo, které kupodivu má tyto dva na pohled tak odlišné významy.

Michal Novotný

Slovo taška je přejaté ze středohornoněmčiny, kde znělo tasca, eventuálně z pozdější němčiny, kde má podobu Tasche. A už v němčině má slovo zmíněné oba významy, i tam je Tasche kabela i kus střešní krytiny. Do středohornoněmčiny se slovo asi dostalo z italštiny, kde tasca vzniklo z latinsko-řeckého taxare, oceňovat. Tasca původně byla mzda a později se slovo přeneslo i na předmět, do něhož se mzda uchovávala. První tašky zkrátka byly ty, kterým my dnes říkáme peněženky. A jak je to s peněženkami a střešní krytinou? V žádném z českých etymologických slovníků se tento vztah neřeší. Jen v časopise Naše řeč z roku 1922 jsem našel zmínku, že jde o podobnost tvaru. Tašky na střeše vypadají podobně jako náprsní tašky.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.