TIPY NA VÍKEND: Královské stříbření v Kutné Hoře nebo výlet do říše hmyzu v Zooparku Zájezd

23. červen 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Královské stříbření v Kutné Hoře

O víkendu 24. a 25. června se Kutná Hora a s ní všichni návštěvníci pomyslně přenesou o 620 let zpět, do slavné historie lucemburské Kutné Hory při příjezdu českého a římského krále Václava IV.

Diváci tak budou moci sledovat dvoudenní pouliční divadlo připravené pouze pro tuto příležitost dle dramaturgie PhDr. Světlany Hrabánkové. Ta při přípravě scénáře každoročně vychází z historických pramenů a oživuje dávno zapomenuté příběhy, spory ale i další zajímavé události z běžného života Horníků nebo královského dvora.

Na hlavním a doprovodném programu se podílí téměř 250 účinkujících a 8 speciálně trénovaných koní. Někteří účinkující patří dlouhodobě ke špičce ve svém oboru a podílejí se na tvorbě známých filmových projektů, další jsou poloprofesionální skupiny historického šermu, taneční či hudební skupiny a na jiné účinkující – mladé herce a tanečníky - letos čeká jejich premiéra. 

Více o programu na webu pořadatele.

Výlet do říše hmyzu v Zooparku Zájezd

Motýlí zahrada v Zooparku Zájezd

Zavítejte v sobotu 24. června do říše hmyzu a pavouků. Na akci V říši hmyzu se dozvíte spoustu zajímavostí nejenom o motýlech, včelách, dalších zástupcích hmyzu a pavoucích, ale také o tom, proč je pro nás hmyz důležitý a jak moc je rozmanitý! Dorazí přední čeští odborníci, kteří vám objasní každou nejasnost ohledně hmyzu, pavouků a dalších bezobratlých.

Pozor! Kdo přijde v jakémkoli kostýmu z říše víl nebo bezobratlých (třeba jako motýlek, včelka, komár, pavouk či moucha), dostane malou odměnu od motýlí víly Ivanky.

Těšit se můžete také na tematickou dílničku, skákací hrad, vzduchovou trampolínu a malování na kamínky a na obličej.

autor: JMys | zdroje: Stříbrná Kutna Hora z.s. , Zoopark Zájezd
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.