TIPY NA VÍKEND: Kůň 2023 na výstavišti v Lysé nad Labem, Keltský den v Týnci nad Sázavou nebo Karlštejnské vinobraní

22. září 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Kůň 2023

na výstavišti v Lysé nad Labem 22. až 24. září

Taky máte rádi koně?

Cílem této populární akce je představit jednotlivá plemena koní, kterých bude na výstavě ustájeno více než 120! Návštěvníky potěší teplokrevná, plnokrevná, chladnokrevná, sportovní, historická i malá plemena, poníci a miniaturní koně, ale i plemena oslů. Všichni budou k vidění nejen v boxech, ale i na dvou předvadištích. Opět se na výstavě budou prezentovat velmi ušlechtilá arabská plemena koní. Krytá kolbiště budou v halách A1 a C, čímž zajistíme vám - návštěvníkům i účinkujícím stoprocentní komfort nezávisle na nevyzpytatelném podzimním počasí.

Atmosféru výstavy doplní vystoupení jízdní policie, westernové show, ukázky drezury, parkuru. Mimořádná jsou i představení národního hřebčína a hřebčinců působících na území České republiky - z Kladrub nad Labem, Písku a Tlumačova.

Nedílnou součástí výstavy Kůň 2023 bude i účast tuzemských i zahraniční firem z tohoto oboru. Vystavovatelé nabídnou veškeré zboží, výrobky či služby, které jezdec i chovatel potřebují k výkonu své činnosti. Nebudou chybět jezdecké potřeby, přepravníky, kočáry, stájové technologie, široká nabídka krmiv a doplňků, kovářské zboží, veterinární doplňky a odborná literatura.

Vyvrcholením pátečního a sobotního programu výstavy Kůň 2023 bude Večerní koňská galashow doprovázená audiovizuálními efekty a živou hudbou. To vše dohromady s mluveným slovem moderátora připraví kouzelné prostředí pro ty nejlepší ukázky výkonů koní i jezdců.

Více ZDE

XXV. Karlštejnské vinobraní

23.-24. září

Hrad Karlštejn se otevřel po rozsáhlé rekonstrukci

Máte-li rádi velké vinařské akce s historickou tematikou, navštivte vinobraní na Karlštejně. Bude se konat o víkendu 23. a 24. září – v sobotu od 10:00 do 21:00, v neděli od 10:00 do 18:00.

Vinobraní bude probíhat na několika prostranstvích – před vinařskou stanicí, za mostem, na náměstí pod hradem, dětském hřišti u školy i na samotném nádvoří hradu. Kromě kvalitního vína si užijete průvod se samotným Karlem IV. a Eliškou Pomořanskou, přehlídku gotického odívání, výuku historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů.

Více

18. ročník Keltského dne

v sobotu 23.9. v areálu hradu od 14:00 hodin

Kapela MALEM IRISH

Keltové mají 23.9. významný svátek Alban Elved. Hlavním smyslem tohoto svátku je upevňování rodinných a dalších sociálních vazeb. Setkávaly se celé kmeny, rodiny a přátelé, aby společně slavili na velké hostině. Lidé se hezky oblékali a tancovali na hudbu. Součástí oslav byli i bardové, kteří celý večer zpívali a bavili hosty vyprávěním i básničkami.

Na hradě v Týnci nad Sázavou se bude slavit stejně pestře jako to dělali Keltové: zpěvem, tancem, pohádkou a ohnivou show. Slavnost tento rok začne už ve 14 hodin, a to hlavně kvůli dětem, které jsou součástí všech keltských oslav. Pro děti máme krom keltské pohádky připravené ještě malování stylových keltských motivů, dílničky a účesy. Ostatní se můžou těšit na velmi kvalitní kapely. Prvně u nás bude vystupovat známá kapela MALEM IRISH. Dále pak bude možné ochutnat pravou Irskou whisky, prohlédnout rekvizity, zbraně i kostýmy z doby laténské. A na závěr si užijeme ohnivou show.

Více ZDE

Řepánkovy slavnosti

Kolínská řepařská drážka 23. – 24. 09. 2023

Vagony táhne historická dieslová nebo parní lokomotiva

V areálu Kolínské řepařské drážky se budou konat tento víkend 17. Řepánkovy slavnosti. Těšit se můžete na jízdy parními vlaky, kovboje i tradiční řepánky.

Poslechněte si audio pozvánku hlavního organizátora Tomáše Vanči, předsedy Kolínské řepařské drážky:

Více ZDE

Klenoty středočeského pravěku

od 22. 9. otevření výstavy pro veřejnost v muzeu Brandýs nad Labem

Jak lidé v mladší době kamenné hospodařili s vodou? Kdy se zrodil dálkový obchod a jakou roli v něm střední Čechy v některých dobách hrály? Provázelo násilí člověka již od pravěku? Jakým způsobem se proměňoval vztah k mrtvým? Kdy se u nás začaly používat peníze? Toužily místní ženy vždy po kráse, a jak si k ní pomáhaly? Jakými metodami to zjišťujeme? A jak se to projevilo na místech, kde nyní žijeme my a kterými denně procházíme?

Všichni, kteří si kladou podobné otázky, by si tuto výstavu neměli nechat ujít. Výstava je založena na výsledcích terénních výzkumů, které se snaží ukázat veřejnosti v novém světle kontextu současnosti. Výstava Klenoty středočeského pravěku bude zájemcům otevřena od 22. 9. 2023 v brandýském muzeu v horním patře a potrvá do 4. 2. 2024.

autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.