TIPY NA VÍKEND: Májová balonová fiesta na Slapech a historické slavnosti královského města Velvary

26. květen 2022

Májové setkání přátel balónového létání se koná od 26. 5 do 29. 5. 2022 na Slapské přehradě. V neděli 29. 5. zvou Velvary na oslavu 540. výročí povýšení města na královské.

Májová balónová fiesta na Slapské přehradě

Tři desítky horkovzdušných balonů se chystají na start

Vzduchoplavecká společnosti Chotilsko z.s srdečně zve na májové setkání přátel balónového létání, které se bude konat od 26.5 do 29.5. 2022 v okolí Staré Živohošti. Letošní ročník Májové fiesty bude věnován památce pilota Jirky Páska, který balónové létaní v dubnu navždy opustil. Fiesta proto ponese podtitul Memorial Jirky Páska.

V rámci fiesty se koná také akce věnovaná hlavně dětem, a to Balonová taškařice. Začne  26. 5. na louce vedle Lidlu v Dobříši od 16. hodin. Pro děti jsou připravené soutěže, tvořivé dílničky a malování na obličej. Pro dospělé hudební doprovod a občerstvení, které potěší každého. Počasí prý zatím nevypadá úplně nadějně, ale alespoň po setmění se organizátoři pokusí posvítit balonovými hořáky nebo dokonce nafouknutými balony (pouze v případě příznivého počasí).

Městské Velvarské slavnosti

Náměstí ve Velvarech a Mariánský sloup

Velvarští zvou 29. května všechny přátelé české historie na historické slavnosti královského města Velvar. Nebude to žádná laciná zábavná show, ani rekonstrukce. Slavnosti připravují jako historický projekt, jehož cílem je ukázat život ve středověkých Čechách na sklonku 15. století a připomenout významné historické události spojené s městem Velvary.
Realizátorem slavností je REGII CAROLI REGIS ve spolupráci s PLZEŇSKÝM LANDFRÝDEM.

Můžete se těšit na rytířské ležení, městskou gardu, královský průvod, hostinu v mázhauzu radnice, kata ve vězení, rytířské souboje a opravdový turnaj s dřevci, dobovou muziku, středověkou kuchyni, tance, řemesla, kejklíře a mnoho dalšího. A to vše za jeden - v místní mincovně ražený - pravý velvarský tolar!

autor: JMys | zdroje: Májová fiesta , Město Velvary
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.