TIPY NA VÍKEND: Tříkrálový průvod v Příbrami, Tříkrálová koleda v Kouřimi nebo Ptačí hodinka

5. leden 2024

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Tříkrálový průvod v Příbrami opět s velbloudy

Sobota 6. ledna

Tříkrálový průvod v Příbrami

Víte, kdo jsou Aiša, Fatima a Abdul? Jde o jména velbloudů, kteří v sobotu 6. ledna v čele tříkrálového průvodu ponesou tři krále – Kašpara, Baltazara a Melichara. Průvod bude vycházet v 15 hodin od příbramské radnice s tím, že po průchodu Jiráskovými sady a Pražskou ulicí bude cílem náměstí T. G. Masaryka, kde bude na příchod králů, koledníků a všech účastníků čekat Svatá rodina. Kromě darů pro malého Ježíška, tedy zlata, kadidla a myrhy, ponesou králové dary také pro malé návštěvníky akce. V závěru celé akce nás čeká vystoupení dětského pěveckého sboru Jiráskáček.

Tříkrálový průvod v Příbrami

I letos bude sobotní průvod spojen s Tříkrálovou sbírkou Charity Příbram. Tentokrát bude výtěžek sbírky věnován na obnovu vybavení Denního stacionáře. Přispět do sbírky je možné nejen při samotné akci, ale k dispozici jsou také stálé pokladničky Charity na Svaté Hoře, v Denním stacionáři na náměstí T. G. Masaryka nebo v cukrárně Upekla. Přispět je také možné online na stránkách Charity Příbram.

Více ZDE

Tříkrálová koleda ve skanzenu v Kouřimi

V sobotu 6. ledna

Skanzen Kouřim, Tříkrálová koleda

Rozlučte se se zimními svátky ve skanzenu při dalším z národopisných pořadů Tříkrálová koleda. Kromě obchůzky tří králů se můžete těšit na ukázky řemesel, povídání o vánočních zvycích či o lidovém věštění osudu v příštím roce. Samozřejmě nebudou chybět ani rukodělné dílny pro děti i dospělé a stylové občerstvení.

Více ZDE

Skanzen Kouřim, Tříkrálová koleda

Ptačí hodinka

Od pátku 5. ledna do neděle 7. ledna

Násypné krmítko a sýkora modřinka

Už pošesté se mohou lidé zapojit do Ptačí hodinky – zimního sčítání ptáků nejen na krmítku. Dlouhodobý projekt občanské vědy organizuje 5.–7. ledna 2024 Česká společnost ornitologická (ČSO). Cílem je zmapovat, které druhy ptáků zimují v Česku v blízkosti lidí a jak se to v průběhu času mění. O titul nejčastěji pozorovaného ptáka se pravděpodobně opět utkají sýkory, vrabci a kosi. S čím dál teplejšími zimami ovšem v Česku zimují i druhy, které dříve odlétaly na zimoviště do Středomoří. Podrobné info o Ptačí hodince je na ptacihodinka.cz.

Zvonek zelený a čížek lesní

Počasí se během letošní zimy střídá jak na kolotoči – jeden den nás obklopuje sníh, druhý den jsou teploty nad nulou a sníh taje. Jak na toto střídavé počasí zareagují ptáci? Kolik jich letos během Ptačí hodinky přiletí na krmítka? I na tyto a další otázky se s pomocí veřejnosti snaží odpovědět ornitologové z ČSO.

Sčítání se může zúčastnit každý bez předchozích zkušeností a nutnosti se předem registrovat. Kdykoliv od pátku do neděle si stačí vyhradit hodinu času, během které budou lidé pozorovat ptactvo z jednoho místa a výsledky vloží do formuláře na ptacihodinka.cz. „Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením druhů. Pokud se stane, že druh neurčíme, také to nevadí a toto pozorování vložíme jako „neznámý druh“. Je zcela v pořádku přiznat, že nějaký druh nepoznám, než riskovat, že jej určím špatně,“ říká koordinátorka Ptačí hodinky Eliška Konopáčová z ČSO.

 

autor: JMys | zdroje: Středočeská centrála cestovního ruchu , Město Příbram
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.