TIPY NA VÍKEND: Výstava Kůň v Lysé nad Labem, Mělnické vinobraní, Historické řemeslné trhy nebo Svatoludmilská pouť na Tetíně

16. září 2022

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

 Výstava Kůň 2022 v Lysé nad Labem

Výstava Kůň 2021 - Výstaviště Lysá nad Labem

Od pátku do neděle 18. září 2022 se na výstavišti v Lysé nad Labem koná 29. ročník nejstarší středoevropské výstavy koní určené všem příznivcům jezdeckého sportu, vozatajství, drezury, ale i samotného chovu koní.

Návštěvníky potěší teplokrevná, plnokrevná, chladnokrevná, sportovní, historická i malá plemena, poníci a miniaturní koně, ale i plemena oslů. Všichni budou k vidění nejen v boxech, ale i na dvou předvadištích.

Atmosféru výstavy doplní vystoupení jízdní policie, westernové show, ukázky drezury, parkuru. Mimořádná jsou i představení národního hřebčína a hřebčinců působících na území České republiky - z Kladrub nad Labem, Písku a Tlumačova.

Vyvrcholením pátečního a sobotního programu výstavy Kůň 2022 bude Večerní koňská galashow doprovázená audiovizuálními efekty a živou hudbou. To vše dohromady s mluveným slovem moderátora připraví kouzelné prostředí pro ty nejlepší ukázky výkonů koní i jezdců.

Mělnické vinobraní

Mělnické vinobraní 2017

83. ročník nejstarší a zároveň jedné z největších slavností vinobraní v celé republice se koná od 16.–18. 9. 2022.

Tři dny plné živé muziky, pouličního divadla, historie a gurmánských zážitků na šesti scénách, poskytnou pestré zážitky nejrůznějším skupinám celé škále návštěvníků - od rodin s dětmi, přes milovníky folkloru, novocirkusových performance, historických soubojů, až po fanoušky moderní hudby.

Samozřejmostí jsou stánky nejen místních vinařů, foodtrucky s delikatesami, klidová zóna pro odpočinek a řízenou degustaci, tradiční průvod i ohňostroj, ale také bohatý doprovodný program.

V bezplatné zóně můžete využít nabídky řady atrakcí nejen pro děti, svézt se na výletní lodi nebo navštívit mělnický zámek, vyhlídkovou věž chrámu sv. Petra a Pavla či podzemí se středověkou studnou.

Historické řemeslné trhy 2022

HistoryPark Ledčice leží jen kousek od hory Říp. Děti tady zjistí, jak žili lovci mamutů a proč jsou jámy na lov mamutů jen často opakovaným mýtem

Během letošního ročníku Historických řemeslných trhů se v HistoryParku můžete tento víkend těšit na přehlídku tradičních řemesel od kováře, přes mincíře nebo skláře. Budou se odlévat šperky, štípat pazourky nebo točit na kruhu.

Čeká vás mlékařská i čokoládová dílna, nahlédnete pod pokličku perníkářství, brašnářství nebo paličkování. Každý den bude připraveno jedno hudební vystoupení (Miširish, Ambiam), loutkové divadlo v podání Ilegumovy divadelní společnosti a jako překvapení v nestřeženém okamžiku i krátká šermířská scénka! Všechna řemesla i dílny budou rozmístěny v ploše areálu pod krytými přístřešky, takže zážitek nezkazí ani případná nepřízeň počasí. 

Občerstvení bude zajišťovat bistro U mamuta se speciální víkendovou nabídkou.

Svatoludmilská pouť na Tetíně

Takhle nějak mohla vypadat první česká světice, svatá Ludmila. Přesně 1100 let po její smrti vědci zrekonstruovali její rysy

Před rokem byla na Tetíně velkolepá Národní pouť za účasti několika tisíc návštěvníků. Letošní Svatoludmilská pouť bude opět v měřítku poutí z let 2019 či 2020 a tak jako v minulých letech organizátoři připravili pestrý program. Ten se bude odehrávat v historickém centru obce, přičemž letos bude hlavní pódium před kostelem Sv. Jana Nepomuckého.

Pouť nabídne program od pátku 16.9 až do neděle 18.9. Hlavní kulturní program proběhne 17.9. V pátek 16.9. bude promítání letního kina Gump – pes, který naučil lidi žít. Sobotní program bude zahájen poutní mší za přítomnosti relikvie a čestné stráže.

Následovat bude pestrý program, který nabídne: koncerty, tetínský trh, Bořivojské slavnosti, Burčákovou slavnost, divadlo, výstavy, přednášku nebo také pouťové atrakce. Neděle nabídne pohodovější program s trhy, Vymetáním půdy a koncertem. Přesný harmonogram naleznete na www.tetin.cz či na FB události: Svatoludmilská pouť 2022. Vstup na akci je zdarma.

Doprava v obci bude logicky omezena. Hlavní parkoviště bude u fotbalového hřiště, odkud bude zajištěna kyvadlová přeprava zdarma do centra obce. Posílena bude i o tři spoje autobusová linka z Berouna na Tetín.

autor: JMys | zdroje: Divadlo Amplion , Středočeská centrála cestovního ruchu
Spustit audio