TIPY NA VOLNÉ DNY: Národní svatováclavská pouť, Svatováclavská jízda nebo výstava historických traktorů

27. září 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Národní svatováclavská pouť

centrum, Stará Boleslav, 28. – 30. 9.

Svatováclavská pouť Brandýs-Stará Boleslav

Národní svatováclavská pouť svým prvním ročníkem v roce 2003 navázala na staleté tradice velkých staroboleslavských poutí a slavností svatováclavského milénia v roce 1929. Poutní slavnost, která se stala hlavní událostí státního svátku Dne české státnosti, přivádí do Staré Boleslavi, spolu s představiteli církve a státu, tisíce poutníků. Vedle duchovního společenství je oblíbenou příležitostí k setkání při kulturních programech a lidové zábavě.  

Více ZDE

Svatováclavská jízda

28. září v Mladé Boleslavi

Svatováclavská jízda historických vozidel, která se koná každoročně 28. září, představuje novodobou tradici významně obohacující nabídku společenských a zábavných akcí ve městě. Každoročně v tento den dopoledne z Komenského náměstí startuje dlouhá kolona několika desítek nablýskaných automobilových veteránů na projížďku po hlavních dopravních tepnách města. Průběh dne obvykle zpestřují vystoupení mažoretek, hudební vystoupení či jezdci na obřích historických kolech. Návštěvníci akce si mohou také po ukončení jízdy historická vozidla prohlédnout a navíc si užít i zajímavého doprovodného programu, který akci vždy provází. Od roku 2012 se tento program odehrává v areálu městského stadionu.

Více ZDE

Výstava historických traktorů v Mladé Boleslavi

28. září od 9. hodin v Husově ulici

Výstava traktorů

Na sv. Václava 28. září se opět setkají členové Svoboda Traktor Klubu v místě vzniku Svobodovek v Kosmonosech a Mladé Boleslavi.

Na tomto již 10. setkání se vzpomeneme 60 let, které uplynuly od 22. září 1963, kdy zemřel Václav Svoboda. 

Setkýná bude zahájeno v Kosmonosech na parkovišti servisu Škoda, na pozemcích před původní továrnou Svobodovkou, které měly být použity pro budoucí rozvoj továrny. V 8:00 hod. je odjezd v doprovodu policie do Mladé Boleslavi

Více ZDE

27. Křivoklání

30. 9. - 1. 10. 2023

Novinkou letošního Křivoklní bude Turnaj rytířů Valhally a průvod, který povedou bájné Valkýry.

Křivoklát

Tešit se můžete na: Šermíře Merlet a Maledictus, Johanu Spáčilovou a filmové koně, průvod, Sokolnictví Teir, Krless, Aventyr silovou akrobacii, Kata, Chůdaře, Filmovou stezku rytíře Merletíka, tržiště, dílničky, pochutiny všeho druhu a mnoho dalšího.Programem bude provádět Tomáš Karger

Brány křivoklátské jsou Vám v sobotu i neděli od 10.00 do 18.00

Více ZDE

Tvořiště, Muzeum Říčany

do 31. 10.

Muzeum v Říčanech otevřelo nový kreativní prostor, kde se nechávají inspirovat přírodou a jejími živly. V řemeslné dílně vybavené ponky, opravdovými nástroji a různorodými materiály si děti i rodiče vyzkouší tvořit podle své fantazie. V  badatelně si prohlédnou úchvatné přírodní struktury pod mikroskopem nebo si poskládají vlastního tvora z přírodnin. Je možné také navrhnout a postavit model města budoucnosti, které poskytuje příjemný prostor všem – lidem, živočichům i zeleni.
Více ZDE

autor: JMys | zdroje: České dráhy a. s. , Pivovar Ferdinand
Spustit audio