Titan

27. leden 2005

Několik dní jsem tu mluvil o jazykovém pozadí pojmenování planety Saturn, které se teď víc, než je běžné, objevuje ve zpravodajství médií. Zmíním se o Saturnu ještě dvěma poznámkami a pak se budu věnovat Titanu, tedy pojmenování největšího Saturnova měsíce.

K Saturnu se za prvé vrátím výrazem saturnismus, kterým lékaři označují projevy otravy olovem. Což souvisí se středověkou alchymií. Alchymisté olovo jako kov spojovali s planetou Saturn, olovu dokonce přímo říkali saturnus. Druhá má poznámka se týká Saturnina. Toto křestní jméno, které proslavila stejnojmenná Jirotkova knížka, je ze starořímského rodového jména Saturninus; říkali si tak ti, kteří odvozovali svůj původ od boha Saturna.

Michal Novotný

A teď k Titanu, Saturnovu měsíci, který je právě zkoumán sondami Cassini a Hyugens. Několikrát jsem tu už připomínal, že Kronos, kterému pak v Římě říkali Saturn, byl nejmladším z dvanácti dětí vládce světa Úrana a jeho matky a manželky současně Gaii. Těmto jejich šesti synům a šesti dcerám se říkalo Titáni. Nevím samozřejmě, jakým způsobem přesně nizozemský vědec Christian Hyugens, došel roku 1655 k závěru, že by Saturnův měsíc, který právě objevil, měl dostat jméno Titan. Ale Saturn byl jeden s Titánů, tak proč ne Titan, i když se žádný z Titánů přímo Titan nejmenoval. V jedné knize jsem se dočetl, že kdyby Hyugens býval byl věděl, že jím objevený měsíc není u Saturna jediný, asi by vybral jméno nějakého konkrétního Titána. To pak udělali další objevitelé. Takže Saturn má i měsíce Tethys, Hyperion, Rhea, Iapetus, Phoebe, což všechno jsou jména Saturnových bratrů a sester Titánů. Mezi jmény Saturnových měsíců jsou kromě Titanů i někteří z jejich sourozenců Gigantů a další Saturnovy měsíce mají jména, která s Kronem a Titány nesouvisejí vůbec, jeden z nich se například jmenuje Janus, což je bůh z čistě římských mýtů. Měsíců u Saturnu je prostě mnohem víc, než se dříve předpokládalo, zatím 34, a tolik příbuzných Krona neboli Saturna astronomové v řecké mytologii nenašli.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.