Tradiční babské rady zánět nosních dutin sice nevyléčí, urychlí ale jeho léčbu

20. březen 2019

Onemocnění zánětem dutin je nutné léčit pod dohledem praktického lékaře nebo specialisty z oddělení „ORL“. Bez vhodně zvolené léčby antibiotiky se těžko uzdravíme. Medikamentózní léčbu ale můžeme podpořit doplňkovou terapií, která na první pohled ale spadá spíše do oblasti „babských rad“. Pokud je ale správně aplikujete, uleví vám i při běžné rýmě. Mezi ně patří nosní sprcha i inhalace. Radí MUDr. Petr Grenar.

Na běžnou rýmu i při zánětu dutin pomůže „nosní sprcha“. Sprchu v koupelně ale nepoužívejte!

Nosní sprcha je jako možnost doplňkové léčby rýmy nebo zánětu dutin opomíjená. Přitom je běžně k zakoupení v lékárnách. Ve své podstatě je to menší plastová konvička, která vypadá jako fajfka a je u ní navíc izotonický nebo lehce hypertonický roztok, který si připravíme podle návodu. Navíc je přiložený přesný návod použití samotné konvičky – tedy „nosní sprchy“. Není to nic komplikovaného. Konvička má široký vstup a úzký výstup, který se zavede do nosní dírky. Do většího otvoru se naleje připravený vlažný roztok. Nakloněním pak prolejeme roztok z jedné dírky do druhé, ze které roztok vyteče. Podle názorného návodu to zvládne každý, není to nic obtížného. Tím změníme kongesci překrvení a prokrvení sliznic v dutině nosní, která jako taková samozřejmě souvis i s nosními dutinami. Nosní sprchou nosní dutinu vyčistíme, propláchneme, vyčistíme a zvlhčíme. Roztok léči a desinfikuje sliznice a tělo má pak mnohem snazší práci, aby si poradilo s infekcí. Je to stejný princip jako ošetření rána, kterou vyčistíte a tělo si s ní už samo poradí.

Babičky inhalovaly nad hrncem s horkou vodou. Pomůže to i nám?

Princip nosní sprchy i inhalace je stejný. Obě metody mají za cíl zvýšení prokrvení sliznic, jejich pročištění a prohřátí. Ideální je, pokud máte inhalátor, který je možné běžně zakoupit v lékárně. Inhalujete pak přes něj. Dříve se ale klasicky používalo umývadlo nebo větší hrnec, do kterého se nalije horká voda s nějakou esencí, nebo přímo odvar, která se odpařoval. Pak už stačilo se přes nádobu předklonit, přehodit přes sebe ještě větší látku, aby výpary neodcházely mimo váš akční rádius, a pomalu se dýchalo. Dýchá se pomalu nosem, vždy se jedná po pomalý a hluboký nádech a výdech. Inhalace musí být pro nemocného příjemná a měli byste se při ní cítit dobře.

Voda stačí, lepší jsou ale odvary a přísady

Hlavní princip léčby inhalací je zvlhčení a prohřátí sliznic. Ale můžeme si to samozřejmě zpříjemnit a léčbu zefektivnit různými přísadami. Nejlepší je několik kapek eukalyptového oleje, odvar z lipového květu nebo kopřivy. Vhodné jsou takové přísady, které stabilizují membrány. Samozřejmě je nutné ohlídat, aby pacient

Spustit audio