Tříkrálový, Legový nebo Jelínkový. Zámek Loučeň nabízí komnaty plné ozdobených vánočních stromků

2. prosinec 2023, aktualizováno

Zámek Loučeň zve v adventním čase k prohlídkám komnat plných ozdobených stromků. Tematické prohlídky nazvané Příběh vánočního stromečku se letos konají pošesté a mají podtitul Abeceda Vánoc.

Průvodci představující členy knížecí domácnosti vyprávějí návštěvníkům příběhy a ukazují stromky, letos od A až do Z. Uvidíte 20 stromečků nazdobených stovkami ozdob, Adamův hned na nádvoří, Bílý visí špičkou dolů, prohlédnete si stromek s Cukrovím, s Dárky, plný Hvězd, ale taky Legový, z kostiček oblíbené stavebnice, Jelínkový, Tříkrálový a mnoho dalších.

Odkud k nám přišel zvyk zdobení vánočního stromečku?

Kdo roznáší dárky v Itálii, Řecku a kdo například v Grónsku? Proč kdysi visely stromky nad stoly špičkou dolů? Od průvodců uslyšíte odpovědi na tyto otázky a další zajímavosti spojené s tématem Vánoc.

Tento stromek se špičkou dotýká stropu

„K výstavě vydáváme i malého tištěného průvodce, kterého návštěvníci dostanou na závěr, jako pomyslný tahák, aby si abecedu Vánoc mohli doma zopakovat,“ říká Kateřina Šrámková, majitelka zámku, která stojí za dramaturgií Příběhu vánočního stromečku. „Všechny stromečky budou usilovat o srdce návštěvníků v rámci návštěvnické soutěže o nejpopulárnější stromek. A letos podruhé budou moct návštěvníci vyzkoušet tvořivé dílničky a omalovat podle vlastního vkusu foukané ozdoby z naší sesterské sklárny Koulier. Pokud se zapojí celá rodina, může si odvést svoji vlastní kolekci ozdob,“ dodává Kateřina Šrámková.

Tříkrálový stromek

Návštěvníci si prohlídku užijí všemi smysly. Budou se nejen dívat a poslouchat, ale také vnímat chutě a vůně Vánoc. Mohou ochutnat něco z utajovaných dobrot zámecké kuchyně, které se zde pečou ve vánočním čase. Pro dospěláky je připravený vánoční punč, vaří ho sama zámecká paní Kateřina Šrámková, v době adventu jako Bílá paní.

Všechny ozdoby na stromečcích jsou české a pocházejí ze sklárny Koulier.

Na zámku Loučeň je otevřeno každý den, od pondělí do neděle, výstava bude k vidění až do 21. ledna 2024. Denně od 17 hodin se navíc zámecká zahrada proměňuje v pohádkový svět plný zářících světelných soch a dekorací, v rámci mezinárodního projektu „Světla vyprávějí“.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.