Trojici středočeských obcí čekají na konci ledna nové komunální volby

16. prosinec 2014

V Bukovanech na Příbramsku a v Petkovech a Prodašicích na Mladoboleslavsku se budou 31. ledna konat dodatečné komunální volby. Úřady už v těchto třech středočeských obcích zaregistrovaly všechny kandidátky.

V Petkovech na Mladoboleslavsku se před letošními říjnovými komunálními volbami ze sedmi bývalých zastupitelů tři rozhodli, že se voleb nezúčastní. Obec se třemi stovkami obyvatel za ně marně hledala náhradu. Pro dodatečné komunální volby teď úředníci zaregistrovali dvě kandidátní listiny.

V Petkovech má teď zájem pracovat v zastupitelstvu celkem osm lidí. Jedna kandidátní listina má sedm členů a na druhé je jeden nezávislý kandidát.

V nedalekých Prodašicích se v říjnu komunální volby nekonaly údajně proto, že kandidáti neměli dostatek informací o termínech podávání přihlášek. Teď mají zaregistrovanou jednu kandidátní listinu. V obou obcích podle úředníků převládá sdružení nezávislých kandidátů.

V Bukovanech na Příbramsku pro lednové volby příslušný úřad zaregistroval všech jedenáct podaných kandidátních listin. Na každé je jeden nezávislý kandidát. Stejně jako na Mladoboleslavsku, ani v Bukovanech nejsou v kandidátkách žádné nedostatky.

Všechny tři obce teď vede správce dosazený Ministerstvem vnitra. Na starosti má zajištění běžného chodu obce. To je třeba odvoz odpadu, v zimě případně úklid sněhu. Správce se také stará třeba o to, aby bylo funkční veřejné osvětlení.

autor: duch
Spustit audio