Turisté na Šumavu patří, myslí si tamní průvodkyně

20. duben 2024

S blížícím se pěkným a teplým počasím se přirozeně zvyšuje naše chuť někam vyrazit, vycestovat… Abychom si výlet nebo dovolenou co nejvíc užili, je potřeba jisté věci před cestou neopomenout.

Šumavská a zahraniční průvodkyně Veronika Kočí má s přípravami na cesty mnohaleté zkušenosti. Její zaměření tímhle směrem začalo už během studia na vysoké škole, kdy sháněla brigádu a dostala se jako průvodkyně na hrad Kašperk. Tak to šlo pořád dál a dnes bere skupiny zájemců na výlety a dovolené takřka po celé Evropě.

Veronika Kočí

Podle Kočí je Šumava krásná celá, ale pokud by měla vybrat své nejoblíbenější místo, bylo by to Kepelské Zhůří. „Obecně mě fascinují všechna místa, kde kdysi bývaly vesnice, kde byl život a teď už není. Ale když se dobře díváte, tak ho tam pořád vidíte,“ dodala.

Šumava dle slov průvodkyně takříkajíc praská ve švech především v létě, ale i v zimě, kdy se do horských oblastí sjíždějí milovníci zimních sportů. Naopak na podzim by v této oblasti Čech mělo být minimum lidí. Záleží také na aktuálním počasí.

Naučné stezky připomínají život, který na Šumavě kdysi býval

Podle Veroniky Kočí utrpěla zvýšeným zájmem turistů například Modrava a centrální část Šumavy jako taková, kdy zde byla vystavěna parkoviště a krajinu tím dnes vcelku znehodnocují. Na druhou stranu průvodkyně říká, že turisté na Šumavu patří: „Turisté tam mají své místo, a my je tam máme rádi. Turismus na Šumavě určitým lokalitám dokonce prospěl. Týká se to třeba některých horských chat. Dobře je také to, že tam vznikají naučné stezky a připomínají život, který tam byl, protože Šumava kdysi bývala plná lidí.“

Které aplikace je dobré stáhnout si do telefonu, než někam vyrazíte? A co třeba průvodkyně zažila na svých cestách v zahraničí? Poslechněte si celý záznam pořadu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio