U Horkých v Kozomíně na Mělnicku nemusejí barvit velikonoční vajíčka

4. duben 2010

U manželů Horkých se nemusí na velikonoce barvit vajíčka. Chovatel Jan Horký má totiž slepice, které snášejí zeleno-modrá vejce. Přesvědčila se o tom i redaktorka Jana Huzilová, která se do malé obce na Mělnicku vypravila s mikrofonem.

Jan Horký před rokem rozšířil své chovy drůbeže o plemeno araukany, jehož slepice snášejí vajíčka se skořápkou modro-zelené barvy. „Zatím je to v Čechách rarita,“ říká člen kralupského Českého svazu chovatelů. Návštěvníci, kterým neobvyklá vajíčka předvádí, většinou nechtějí uvěřit, že jsou skutečně od slepic. Plemeno araukany pochází z Chile, kde ho chovali tamní indiáni.

Jan Horký chová ještě hempšírky, šumavanky nebo české kropenky. Jan Horký pochází ze Sokolova. Po svatbě odešel za manželkou na Moravu a před dvaceti lety se spolu odstěhovali právě do Kozomína, kde koupili domek. Čas, který stráví péčí o svá zvířata, prý nepočítá. Stará se nejen o králíky a drůbež, ale ještě o kozu. Jana Horkého potěší, když jeho zvířata na chovatelských výstavách uspějí. Na několika jeho klecích jsou cedule s nápisem Čestná cena.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio