U Hudlic vyrostla nová rozhledna. Vede na ní 96 schodů

19. červen 2015

Výška 33 metrů, 96 schodů a 606 metrů nad mořem. To jsou čísla, která se vztahují k nové rozhledně na Krušné hoře u Hudlic na Berounsku, která se v pátek otevřela pro veřejnost. Jmenuje se Máminka, protože cestu na tuhle „středočeskou“ Krušnou horu lemuje alej, mezi místními známá jako Tátovka.

Rozhledna stojí na místě staré tzv. triangulační věže, na jejíž vrchol podnikali odvážlivci výpravy už před sto lety. V dřívějších dobách sloužila k zaměřování pozemků. Má tvar trojbokého jehlanu. Autorem rozhledny jsou architekti Martin Rajniš, David Kubík, Martin Kloda a Tomáš Kosnar z ateliéru Huť architektury. Ti tedy společně dotáhli projekt do zdárného konce.

Rozhledna Máminka si ale musela na svou výstavbu osm let počkat. Vedení Hudlic hledalo vhodný způsob financování. Nakonec se stavbu podařilo začlenit do projektu, který má za cíl přilákat do regionu více turistů. Převážně z evropských peněz se kromě rozhledny vybudovala také naučná stezka okolo Krušné hory, dělníci upravili Památník Josefa Jungmanna a zpevnili přístupové cesty v Hudlických skalách.

Rrozhledna Máminka u Hudlic

Architekti a stavbaři použili jako materiál na rozhlednu mořený modřín, který by měl, jak se říká, něco vydržet, a doplnili celou řadu prvků, které rozhledně pomáhají, aby déle vydržela. Např. do rozhledny umístili závěsný válec s točitým dubovým schodištěm. Jinak je rozhledna Máminka jištěná betonovými zapuštěnými základy, které jsou kvůli stabilitě jištěny ještě ocelovými zavrtanými tyčemi.

autoři: Michal Trnka , duch
Spustit audio