U radnice v Soběšovicích stojí rozhledna. Jsou z ní vidět rovnou dvě přehrady

5. září 2016
Česko – země neznámá

K soběšovické rozhledně se dá pohodlně dojet autem. Pokud byste si ale za dopravní prostředek zvolili kolo, pořádně se zapotíte. Zejména pokud pojedete z Dolních Domaslavic přímo od Žermanické přehrady. Centrum Soběšovic na Frýdecko-Místecku totiž leží na pořádně vysokém kopci.

Kopec býval už sám o sobě místem nádherných výhledů. Kazila je ale okolní zástavba a vzrostlé stromy. Před pár lety se proto zastupitelé dohodli, že to tak nenechají. A postavili přímo u obecního úřadu rozhlednu.

Místu, kde stojí, se dřív říkalo Husarůvka. Vysoký kopec s hospodou měli zřejmě v minulosti v oblibě husaři, zastavovali se zde, možná se i čas od času pobili. Dnes už nikdo ale přesně neví, kdy toto označení vzniklo. Jmenují se tak hned dvě hospody v centru Soběšovic. Ta novější je součástí rozsáhlejšího areálu, kde sídlí i obecní úřad. A právě vstup na radnici korunuje věž rozhledny.

Při běžném pohledu vás nijak neohromí. Nepůsobí ani mohutně, ani vysoce, měří totiž jen 17 metrů. Když ale vystoupáte po 42 schodech až na vrchol, nebudete litovat.

Od Lysé až k Pradědu

Najednou se ocitnete výš než všechny domy a stromy a můžete se kochat pohledem na krásu okolních hor. Beskydy odtud uvidíte jako na dlani. Od polských kopečků přes Jablunkovský průsmyk až po Lysou horu, Smrk a Kněhyni. Budete-li mít štěstí na počasí, zahlédnete v dálce i Praděd.

Výhled na Lysou horu

Zvídaví turisté i místní lidé často zajdou na rozhlednu zkontrolovat stav vody ve dvou nedalekých přehradách – Žermanické a Těrlické. Pokud ovšem chtějí zahlédnout druhou z nich, musí se na rozhlednu vypravit v zimě. Tímto směrem, jako jediným, totiž brání výhledu vzrostlé listnaté stromy.

Rozhledna je přístupná celoročně. Dostanete se na ní, pokud zajdete v úředních hodinách na obecní úřad nebo požádáte o klíče v přilehlé restauraci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.