U Spolany se čistí jedovatá strouha

19. říjen 2004

Dělníci Povodí Labe dnes začali čistit bagry kontaminovanou Libišskou strouhu u Spolany. Chemička se na akci finančně podílí. Ekologové i místní lidé jsou rádi, že tato dlouho slibovaná akce začala.

Upozorňují ale na to, že pouhé vybagrování zamořeného dna strouhy nestačí, neboť kontaminované jsou i sedimenty na březích. Povodí Labe v následujících měsících vybagruje bahno ze dna strouhy v délce 820 metrů, tedy část toku prakticky podél celé obce. Generální ředitel Spolany Miroslav Kuliha novinářům na místě řekl, že vytěžené bahno se odveze do sedimentační nádrže ve Spolaně, kde zjistí i jeho znečištění. Pokud se prokáže, že jde skutečně o nebezpečný odpad, výrazně se zvýší náklady na jeho likvidaci. Povodí Labe jako investora akce bude čištění stát řádově statisíce korun, Spolanu může přijít na více než milion. "Máme upřímnou radost, že se naplní jeden z důležitých cílů Greenpeace a Libišská strouha bude konečně vyčištěna. Aby lidé v Libiši mohli klidněji spát, musí být ale vyčištěna celá lokalita, tedy i zamořené břehy. Jinak hrozí, že příští velká voda vyplaví zamořené sedimenty z břehu na okolní louky a do Libiše. A k tomu může dojít třeba už na jaře," řekl konzultant Greenpeace Miroslav Šuta. Greenpeace dnes proto vyzvalo ředitele Spolany, ministra životního prostředí Libora Ambrozka a středočeského hejtmana Petra Bendla, aby se zasadili o následné vyčištění okolí strouhy v Libiši.

Ředitel závodu Střední Labe Stanislav Jireš ČTK na místě řekl, že Povodí Labe určitě počítá později i s vyčištěním břehů strouhy. Akci bylo ale podle něj nutné rozdělit na etapy, protože jinak by nebylo možné začít již letos. Starostka Libiše Jindra Hudcová řekla ČTK, že zahájení čistění vítá, i když podle ní mělo přijít o hodně dříve. Očekává ale, že se velká část kontaminace strouhy nyní podaří odstranit. Na nutnost vyčištění strouhy upozorňovali již několik let jak místní obyvatelé, tak Greenpeace. Podle různých měření jsou v Libišské strouze nadlimitní koncentrace dioxinů i dalších jedovatých látek. Greenpeace a lidé z obce považují za jednoznačného viníka Spolanu. Loni aktivisté Greenpeace vyčistili kousek strouhy a kontaminované bahno v zabezpečených kontejnerech dopravili přímo do vstupní haly Spolany. Její vedení ale svůj případný podíl na znečištění strouhy zmírňuje. Ředitel Spolany dnes řekl, že z podniku do strouhy unikla zřejmě jen stopová množství některých organických látek vyráběných přímo v závodě. Zapojení Spolany do této akce považuje za její příspěvek pro zlepšení životního prostředí v okolí chemičky. Jak dlouho čištění strouhy potrvá, není možné podle Povodí Labe ani Spolany zatím jednoznačně určit. Potrvá ale zřejmě až do jara příštího roku.

Spustit audio