U vodní nádrže Švihov stojí opuštěné dálniční mosty, nikdy se po nich nejezdilo. Podívat se na ně zblízka mohli jen účastníci nedělní exkurze

8. březen 2020
213 metrů dlouhý opuštěný dálniční most u Borovska

Dnešní dálnice D1 vede nedaleko od Vodního domu v Hulicích na Benešovsku. Začala se stavět už před 81 lety, i když po některých jejích mostech se nikdy nejezdilo. Historii výstavby dálnice teď přibližuje nejen výstava nazvaná Dálnice Praha – Humpolec v obrazech času (1938 – 1950), ale i exkurze a přednáška, vedená publicistou Tomášem Jandou.  

Historii výstavby naší nejznámější komunikace přibližuje výstava, připravena byla ve spolupráci s Muzeem silnic ve Vikýřovicích a s Národním technickým muzeem v Praze a instalovaná ve Vodním domě v Hulicích. Potrvá do 31. března 2020.

„Na výstavě jsou připomenuty první představy budování dálnice, plány a projekty a stavba dálničních mostů. Jeden z mostů je prezentován modelem zapůjčeným z Národního technického muzea,“ uvedla Veronika Dušková, lektorka Vodního domu v Hulicích.

Nedělní vernisáž výstavy byla zahájena přednáškou na téma „Železobetonové obloukové mosty jako symboly výstavby dálnice v letech 1939 – 1950“. Publicista Tomáš Janda ještě předtím provedl účastníky exkurze po opuštěných dálničních mostech v okolí Borovska.

Proč se vybudovaly a nikdy se po nich nejezdilo? „Je to ukázka nespolupráce tehdejších státních orgánů. Tady byly postaveny dálniční mosty, hráz byla plánována výše proti proudu řeky Želivky. Na přelomu 50. a 60. let bylo rozhodnuto o změně umístění přehradní hráze a ty dva mosty se tím pádem dostaly do záplavové zóny budoucí přehrady.“

Výstava věnovaná výstavbě dálnice Praha - Brno v letech 1939-50, Vodní dům

Ve Vodním domě v Hulicích si kromě výše zmíněné výstavy můžete prohlédnout také expozici o vodě, rozdělenou na několik částí: Vodní mikrosvět, Pod vodní hladinou, Mokřadní život, Nekonečná cesta vody a Výlet do historie. Při prohlídce vás čekají neobvyklé zážitky a zajímavá pozorování, jejichž iniciátorem budete vy sami. Zapojíte všechny lidské smysly, tedy i hmat a chuť!

Vodní dům v Hulicích má otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin.

autor: Jolana Nováková | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio