Unikátní odvšivovací stroj, připomínající ilustrace románů Julese Verna, našli stavbaři při bourání bývalé věznice v Mladé Boleslavi

25. srpen 2022 10:45

Parní odvšivovací přístroj. Tak by se dalo nazvat zařízení, které našli stavbaři při demolici bývalé věznici v Mladé Boleslavi. Podobné prý bylo v koncentračním táboře v Terezíně.

Historický odvšivovací stroj je přes dva metry dlouhý a má průměr kolem 50 centimetrů.

"Vlastně připomíná tak trošku papiňák, jenom se do něj nedávalo jídlo, ale oděvy, případně nějaké ložní prádlo, které bylo potřeba odvšivit. Celé to zařízení bylo napojeno k parovodu, kterým se dovnitř dostávala pod tlakem pára," popisuje nález Filip Krásný, archeolog muzea Mladoboleslavska.

"Osobně mně velmi připomíná ilustrace k románům Julese Verna. Ten stroj je zřejmě dost unikátní. Zatím mám informace o tom, že podobný měl být v Terezíně," dodává archeolog.

Odvšivovací stroj

Do věznice se odvšivovací přístroj nevrátí, zůstane v muzeu. Místo vězení, kde třeba v jednom z akčních filmů herec Tom Cruise utíká z ruského žaláře, budou byty. Ty bude stavět soukromý investor. Jeho ředitel Pavel Vecán připomněl, co dalšího na místě stavbaři při demolici celého objektu našli a předali muzeu:

"Sejmuli křížek kapličky nad hlavním vstupem. Archeologové měli zájem také o cihly, které byly označeny číselně z cihelny Řepov a samozřejmě o artefakty typu mříže a dveře jednotlivých cel. Myslím, že z tohoto si vzali pár kousků, včetně kování a klíčů."

Věznice Mladá Boleslav je budova bývalého nápravného zařízení přiléhající k objektu Okresního soudu v Mladé Boleslavi. Obě budovy vznikly v roce 1928 jako celistvý justiční areál projektovaný architektem a urbanistou Františkem Jandou. V letech 1948–1949 v budově sídlilo velitelství mladoboleslavského oddílu Státní bezpečnosti. Jedno poschodí věznice bylo v té době vyhrazené prominentním politickým vězňům. V první polovině 50. let režim do tamních cel soustředil odsouzené duchovní. Věznice s kapacitou 240 odsouzených byla zrušena v roce 1955.

Areál bývalé věznice v Mladé Boleslavi byl známou filmovou lokací. Mimo jiné se zde natáčely filmy Hannibal - Zrození, Prachy dělaj člověka, Kajínek, Obsluhoval jsem anglického krále nebo seriály jako Zločiny Velké Prahy a Případy 1. oddělení. Proti bourání historického objektu z roku 1928 podepsalo téměř 200 lidí petici.

Odvšivovací přístroj
autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio