Unikátní rozsah písemností v Brandýse

28. únor 2005

Vzácné písemnosti a archiválie spjaté s historií Brandýsa nad Labem představí v dosud ojedinělém rozsahu výstava, která začne ve čtvrtek v brandýském Oblastním muzeu Praha-východ. Výstava byla připravena k loňskému 700. výročí první písemné zmínky o městě. ČTK to řekla spoluautorka výstavy a historička muzea Karin Pátrová.

Návštěvníci zde mohou na výstavě vidět zajímavé dokumenty od roku 1304 do 20. století. Mezi divácky nejatraktivnější podle Pátrové patří privilegium císaře Leopolda I. s majestátní císařskou pečetí a vyobrazením městského erbu z roku 1670 nebo pamětní knihy z 16. až 18. století. Nechybí zde například ani takzvaná kniha svědomí jako doklad soudní pravomoci měst v minulosti, dále takzvaný urbář brandýského panství ze 17. století pro evidenci předepsaných plateb vrchnosti a úřední korespondence hejtmanů brandýského panství či městské rady. Jsou zde i dokumenty ke sporu o takzvaný zámecký okres a Královice mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví. Výstava je doplněna stavebními plány, mapami, fotografiemi a grafikami s výjevy Brandýsa. V podobném rozsahu podle Pátrové dosud žádná výstava v muzeu historii Brandýsa nemapovala. Vzácné dokumenty se podařilo shromáždit ze státních oblastních archivů Prahy-východ a Prahy, Národního archivu, archivu Pražského hradu, archivu města i sbírek muzea. Výstava začne ve čtvrtek v 17:00 a potrvá do 3. dubna. Přístupná bude denně s výjimkou pondělí od 09:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:30.

Oblastní muzeum Praha-východ, pod které spadá i Památník Josefa Lady v Hrusicích, Staroboleslavská brána a hrad Jenštejn, loni navštívilo 13 153 lidí.

Spustit audio