Uprchlý Sotona dnes odsouzen?

17. prosinec 2004

Po přečtení zbývající části spisu dnes pražský městský soud patrně vynese rozsudek nad podnikatelem Lubošem Sotonou, který je stíhán jako uprchlý. Podle obžaloby způsobil podvody, krádeží, loupeží a krácením daní škodu asi devět milionů korun. Sotona již dříve obvinění odmítl.

Dvaačtyřicetiletý obžalovaný vstoupil do povědomí veřejnosti jako korunní svědek nejznámější korupční aféry 90. let. Přispěl k odsouzení bývalého šéfa Centra kuponové privatizace a Střediska cenných papírů Jaroslava Liznera. Lizner dnes shodou okolností rovněž stane před soudem. Bude pokračovat projednávání jeho žádosti o obnovu procesu. Sotona podle obžaloby odebíral od dodavatelů zboží, jež nezaplatil. Podvodu se prý dopustil i na bance a několika lidech. Údajně také vyloupil pokladnu prodejny, nezaplatil v hotelu a z obchodu ukradl notebook. Daně podle obžaloby krátil tím, že uplatnil nárok na vrácení nadměrného odpočtu DPH na základě falešné faktury.

Lizner se domáhá obnovy procesu. Poukazuje na údajně křivé svědectví Sotony i na přiznání jeho bývalé družky Zuzany Jiravové, že proti Liznerovi svědčila křivě, neboť se partnera bála. Sotona se u jiného soudu zodpovídá ze surového bití Jiravové. V minulosti byl podle tisku již sedmkrát odsouzen.

Spustit audio