Úterní Noční linka: Po maturitě

11. červen 2024

Vzpomenete si ještě na okamžiky, kdy jste si mohli oddechnout, protože jste úspěšně složili zkoušku z dospělosti? Jak na maturitu vzpomínáte? Byla to procházka růžovou zahradou nebo jste se pořádně zapotili? Z jakých předmětů jste maturovali, jaký volitelný předmět jste si vybrali a proč? Byla maturita milníkem ve vašem životě? Nemusí to být pouze vzpomínka na maturitu, ale i na předávání výučního listu. Oslavili jste to se spolužáky?

Scházíte se i po letech na abiturientních večírcích? Pozvete i vaše oblíbené profesory? Na jakého profesora si vzpomente rádi a proč? Pomáhali vám vaši vyučující při maturitní zkoušce? Jak prožíváte maturitu vašich dětí, vnuků? Dostali jste něco za maturitu?

Maturita je zkouška zakončující úplné středoškolské vzdělání v různých evropských zemích včetně České republiky. Zkouška musí být žáky ve věku 17 až 20 let složena jako podmínka pro vstup do terciárního vzdělávání. V některých státech není maturita vázána na formální ukončení studia. Výuční list je v českém školství doklad o dosažení středního vzdělání, není-li vzdělávání zakončeno maturitní zkouškou. Výuční list lze získat v některém z učebních oborů délky 2 nebo 3 roky denní formy nebo vzdělávacího programu zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem.

Své příběhy můžete volat do studia Českého rozhlasu na telefonní číslo 731 800 900 nebo napište na e-mailovou adresu: linka@rozhlas.cz, případně využite webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

Spustit audio