V ateliéru sester Válových v Kladně se před rokem 89 scházeli „zakázaní“ umělci. Zájemci se tam mohou podívat i dnes

27. únor 2019 09:49

Kladenské malířky - sestry Jitka a Květa Válovy - získaly in memoriam ocenění Dámy české kultury 2019. To už pátým rokem uděluje ministerstvo kultury společně s projektem Mene Tekel tvůrcům, jejichž umělecká cesta byla násilně přerušena totalitní mocí nebo jí byli pronásledováni. Sestry Válovy žily celý život v Kladně a jejich ateliér v centru města je zájemcům přístupný dodnes.

Celý život zůstaly věrné samy sobě a Kladnu. A i po smrti svérázných sester Jitky a Květy Válových jejich ateliér připomíná bujaré večírky i umělecké zapálení.

Zájemci mohou nahlédnout do ateliéru sester Válových. „V ateliéru nejdřív tvořily obě sestry společně, zády k sobě, pak když se odstěhoval nájemník z patra, se Květa přestěhovala tam. Pozoruhodné je to, že jejich rozměrná plátna vznikaly v tak malém prostoru,“ říká kurátorka Dagmar Šubrtová, která zájemce domem v kladenské Bendlově ulici provází.  

V domě sester Válových bydlí dnes jejich dlouholetá přítelkyně Marie Vydrová. V obýváku to vypadá jako za života sester Válových …. „Prakticky se to tu nezměnilo, jen se tu vymalovalo a tu chybí láhev vína, skleničky, popelník plný cigaret a spousta přátel,“ říká.

V 80. letech bývalo zvykem, že po vernisáži v Galerii 55 se šlo k „Válovkám“. „Chodili sem všichni v té době zakázaní umělci v Praze – byl tu Vladimír Preclík, Olbram Zoubek, Adriena Šimotová, Eva Kmentová … veselo tady bývalo,“ vzpomíná Vydrová.

Obrazy sester Válových mají ve sbírkách významné galerie. Hodně obrazů ale také malířky rozdaly. „Když neměly peníze, takže když jim někdo například přišel opravit kohoutek s vodou, tak mu třeba daly obraz. Řada Kladeňáků tak možná má jejich obraz někde doma za skříní a ani neví, co mají. Jejich obrazy jsou totiž hodně expresivní, asi na ně člověk musí mít náladu a ne každý si je vystaví,“ dodala Dagmar Šubrtová. Ta zájemce zavede i do koupelny sester Válových. Právě tam se zachovala nádherná modrá mozaika.

Sestry Válovy se narodily 13. prosince 1922 v Kladně, Květa zemřela 6. září 1998 a Jitka 27. března 20011.

Návštěvu ateliéru sester Válových si můžete domluvit na a-mailové adrese dumvalovek@email.cz.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio