V bývalém panském špitále v Doksech najdete Památník Karla Hynka Máchy i ryby z Máchova jezera

23. červen 2023

Na břehu Máchova jezera začalo už za krále Přemysla Otakara II. vznikat současné město Doksy. Jeho nejstarší dochovanou roubenou budovou je Hospitálek ze 17. století. Po druhé světové válce se z něj stala modlitebna Československé církve husitské a v roce 1960 v něm byla zřízena pamětní místnost Karla Hynka Máchy. Po další rekonstrukci ve druhé polovině 80. let byla Máchova expozice rozšířena a později doplněna o expozici rybníkářství.

Dům pro staré a práce neschopné vysloužilce z panského dvora nechala postavit hraběnka Marie Františka z Vrtby roku 1669. Místo v něm našli tři muži, tři ženy a tři děti, které zaopatřovaly úroky z osmi tisíc kop míšenských grošů, věnovaných hraběnkou. K domu, který přečkal všechny požáry včetně toho z roku 1842, kdy vyhořela třetina města, patří dodnes zahrada se studnou, kde jeho obyvatelé pěstovali zeleninu.

Novodobé využití Hospitálku se nabízelo samo, když se nachází v srdci Máchova kraje. Vznikla v něm expozice zachycující život a dílo našeho největšího romantického básníka Karla Hynka Máchy. „Hlavně se tu můžete pokochat několika vydáními Máje. Ten se stal nejvydávanější českou knihou, která byla přeložena třeba i do esperanta, japonštiny či bengálštiny,“ říká Jaroslava Vondrová, vedoucí Památníku Karla Hynka Máchy. Ten je pobočkou českolipského muzea, které vlastní 680 knih, které se nějakým způsobem váží k Máchovi.

Další místnost zachycuje Máchovu dobu. Honosné vybavení byste tam ale nenašli. Básník se příliš dobře neměl. Vždyť jeho Máj po vydání kritika zcela strhala. A Mácha sám prý biedermeierovským nábytkem a měšťanským stylem opovrhoval.

Máchův rukopis

Expozice Karla Hynka Máchy ale není v památníku tou jedinou. Další části roubeného stavení jsou věnované rybářství a rybníkářství na Českolipsku. K vidění jsou tu třeba nástroje potřebné při výlovech rybníků nebo vypreparované ryby, které žijí v Máchově jezeře.

Před Hospitálkem stojí starobylý kaštan a pod ním socha sv. Prokopa, která stávala ve Sviňském dole. Právě tam u ní zavraždil v květnu 1774 mladý Hynek Schiffner z Dubé svého otce a tato událost se později stala pro Máchu inspirací k napsání Máje. Památník Karla Hynka Máchy v Doksech je otevřený denně kromě pondělí a kromě expozic v přízemí je v patře roubené stavby se šindelovou střechou a věžičkou pět dvoulůžkových pokojů, ve kterých lze zažít to pravé genius loci Máchova kraje.

Poutník Mácha
Spustit audio