V Česku ani po dalších testech nikdo není nakažen SARS

7. květen 2003

Ani dnešní druhý test v Národní referenční laboratoři nenašel u muže, který zemřel v sobotu v brněnské fakultní nemocnici na zápal plic, původce nemoci SARS. Muž měl zdravotní potíže po návratu z Thajska, kde už dříve bylo několik pacientů s touto obávanou plicní nemocí. Vyšetření vzorku na elektronovém mikroskopu nepotvrdilo koronavirus ani u mladé ženy, která je od neděle na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka.

Zato v nejpostiženějších oblastech v Asii se situace nelepší. Kontinentální Čína i přes přísná karanténní opatření potvrdila dalších 5 obětí SARS a přes 150 nově nakažených. V Hongkongu nemoci za uplynulý den podlehlo 11 lidí. Podle Světové zdravotnické organizace činí úmrtnost na SARS v celosvětovém měřítku 6 až 10 procent. WHO oznámila, že zítra vyšle do čínské provincie Che-pej, kde byl zaznamenán prudký nárůst pacientů se SARS, tým odborníků.

Vědci mezitím oznámili, že na infekční nemoc SARS (syndromem akutního respiračního selhání) umírá zhruba každý pátý pacient hospitalizovaný v Hongkongu. U lidí starších než 60 let je ale úmrtnost podstatně vyšší, až 55 procent. Průměrný věk nakažených lidí je pak 50 let. Uvádí se to v dnes zveřejněné studii na internetové verzi The Lancet Medical Journal.

Podle poslední bilance zemřelo na SARS ve světě 495 lidí, z toho v kontinentální Číně 219, v Hongkongu 204, v Singapuru 27, v Kanadě 23 a na Tchaj-wanu 11. Nakažených je ve světě přes 6860, z toho v Číně přes 4560, v Hongkongu 1654, v Singapuru přes 200, v Kanadě téměř 150 a na Tchaj-wanu 120.

autoři: ark , jze , den
Spustit audio