V Citově můžete obdivovat plastiky místního amatérského kováře. Čeká tam na vás vetřelec i Mimoni

23. únor 2022

V Citově v Olomouckém kraji se zastavují zvědavci z širokého okolí u nevšedních soch stojících u hlavní silnice z Brodku u Přerova směrem do Troubek. Na obecní pozemek je umístil místní amatérský kovář Roman Hrbáček, který se řemeslu ve volném čase věnuje asi deset let. Vůbec první postavou, kterou veřejně vystavil, byl třímetrový filmový Vetřelec.

Zatímco v práci staví lodě, doma vyrábí, co ho napadne. Od plotu až po obří sochu Vetřelce. Slavný mimozemšťan, ale i další filmové postavy amatérského kováře se staly doslova obecní atrakcí.

Pětačtyřicetiletý Roman Hrbáček z Citova se vyučil zámečníkem. Dlouhá léta pak pracoval v brodecké firmě, která repasuje a vyrábí závěsná zařízení zvonů. Kovařině se začal věnovat před deseti lety. Zařídil si doma dílnu a dnes v ní tráví veškerý volný čas. Mezi jeho prvotiny patřily věci spíše praktické. Vyrobil si plot u domu, květináče. Postupem času dostávala ale stále větší prostor fantazie. Zrodil se sněhulák, obří hmyz a další postavy.

Ke své práci potřebuje Roman Hrbáček hlavně brusku, svářečku, samozřejmě také kovadlinu, kladiva a výheň. Na kostry svých soch využívá betonářské výztuže zvané roxory. Kruhové ocelové tyče, které se ve stavebnictví vkládají do betonu za účelem zvýšení jeho únosnosti.

Mimoň

Poté, co je kostra sochy dokončena, zaplní každou mezeru dalším kovovým materiálem. Nejčastěji šrouby, maticemi, kotoučovými pilami, řetězy, ložisky a jiným. Naštěstí Romana zásobují známí i sousedi z vesnice. Sám se cítí jako ryba ve vodě ve sběrnách kovošrotu, kde nachází opravdové poklady.

Vůbec největší postavou, kterou amatérský kovář vytvořil v čase pandemie, se stala socha filmového Vetřelce. Pracoval na ní bezmála dva roky. Tři metry vysoký mimozemšťan se pak objevil na obecním plácku. A hned u něj i obří vejce, ze kterého se líhne další.

Vetřelec

Na pozemku dnes objevíte také další filmové postavičky. Patří k nim série Mimoňů z amerického animovaného filmu pro děti. Jsou barevné a Roman je vyrobil ze starých a nepotřebných bojlerů. Na místě si také můžete vyzkoušet posezení na kovaném královském trůnu. Ryze aktuální čas posledních dvou let symbolizuje zase obří kulatá plastika covidu. A protože je v galerii pod širým nebem, která se nachází nedaleko zámku coby sídla obecního úřadu, stále dost místa, jistě do ní brzy přibydou i další sochy.

autor: Jana Zemková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.