V Dolní Rokytě na Mladoboleslavsku slavili MDŽ

8. březen 2010

Někým zatracovaný, jiným oslavovaný - to je Mezinárodní den žen. Svátek, který připadá právě na dnešek 8. března, rozhodně nezahynul. Navíc letos se jedná o sté výročí počátku jeho oslav a dvacet let, co ho můžeme slavit po svém. Už v neděli ho slavili v Dolní Rokytě nedaleko Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku. V nově zrekonstruované hospůdce se sešlo kolem 150 lidí. Byla u toho i redaktorka Jana Huzilová.

Mezinárodní den žen má u nás přibližně stejně špatnou pověst jako první máj. Zatímco u Svátku práce se nám vybaví alegorické vozy, mávátka a nekonečné průvody, u MDŽ je to karafiát a opilí kolegové v práci. Svátek je ale o něčem jiném, než co si pamatujeme z historie před rokem 1989. Má oslavovat aktivismus za rovná práva žen. Poprvé se Mezinárodní den žen slavil před sto lety jako připomenutí tisíců žen, které demonstrovaly za volební právo a lepší pracovní podmínky o dva roky dříve v New Yorku. Původním cílem zavedení tohoto svátku bylo hlavně sjednocení volebního práva. To měly na počátku 20. století ženy jen v hrstce zemí světa, z těch evropských pouze ve Finsku.

Československo ale patřilo k těm progresivnějším. Všeobecné hlasovací právo u nás bylo zavedeno v roce 1919. V mnoha zemích je MDŽ uznávaný i jako státní svátek. Roku 1975 Mezinárodní den žen oficiálně uznala i Organizace spojených národů. Poté ho přijaly další vlády.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio