V Domě pod jasanem v Trutnově najdete tkalcovské muzeum. Řemeslo našich předků si můžete vyzkoušet

24. srpen 2023

V podhůří Krkonoš, na okraji Trutnova v místní části Voletiny v ulici U Božích muk stojí Dům pod jasanem. Najdete v něm tkalcovskou expozici, řemeslnou dílnu i tkalcovnu, kde vyučují lidová řemesla. Seznámíte se tam s postupy při pěstování a zpracování lnu a vyzkoušíte si i práci na dobových strojích, třeba na vochlici, tkalcovském stavu nebo kolovrátku.

Využít můžete i přívětivé zázemí zahrady, kde si můžete rozdělat oheň a opéct s dětmi třeba špekáčky. Nebo jen tak odpočívat blízko novodobé maringotky. Právě k Domu pod jasanem totiž skvěle pasuje sousloví „pomalá turistika“, která nabízí propojení zážitků s individuálním přístupem a možností vyzkoušet si řemesla našich předků. Na vystavených předmětech zkusíte zpracovat len, připravit přízi nebo utkat látku jako za starých časů, kdy přadleny a tkalci v krkonošských chalupách vyráběli lněné plátno.

Na kuchyňské lince z časů našich prababiček leží leporelo, které nejmenším návštěvníkům představuje příběh „Jak Krtek ke kalhotkám přišel“ s textem Eduarda Petišky a s kresbami Zdeňka Milera.

Pro odrostlejší návštěvníky je tu povídání o tom, jak lidé žili v krkonošských chalupách, jaká řemesla provozovali a jaké vybavení k tomu potřebovali. Tato část je pro ilustraci propojená s příběhem tkalce Jana, i se všemi jeho strastmi a radostmi 19. století.

Místo pro venkovní řemeslnické kurzy

S vlastnoručně zhotoveným lněným provázkem v kapse zkoušíme ještě utkat kousek krkonošského plátna, ale je to dřina. Na starodávném korálkovém mlýnku se snažíme speciální jehlou „odlovit“ a navléknout skleněné korálky, v tkalcovně poznáváme len český a belgický a zjišťujeme, jaký je mezi nimi rozdíl.

Odpočinková zahrada s maringotkou

Řemeslo a zábavné interaktivní prvky jsme vyzkoušeli, a tak je čas na odpočinek v zahradě s dětským hřištěm a bylinkovou zahradou. Zakladatelka tkalcovského muzea v Domě pod jasanem Martina Poliaková ukazuje v novodobé maringotce stojící na zahradě vlastnoručně utkané závěsy. Pak odpočíváme ve lněných lehátkách, díváme se do zeleně a propojení zážitků je takřka dokonalé.

Dům pod jasanem  je i místem k relaxaci

O letních prázdninách je Dům pod jasanem otevřený od středy do soboty od 10 do 15 hodin, jiný čas si můžete předem domluvit. Mimo prázdniny si prohlídku tkalcovny, výtvarné dílny i zahrady zamluvte telefonicky nebo emailem.

Spustit audio