V kladenském Domově seniorů proběhla Zahradní slavnost

7. srpen 2009

Klienti Domova seniorů v Kladně už podeváté zažili Zahradní slavnost. Čekalo je nejen příjemné posezení s hudbou či setkání s příbuznými a přáteli, ale také se tu tančilo. Taneční vystoupení seniorů bylo velmi netradiční. Více se dozvíte v příspěvku redaktorky Jany Káninské...

Taneční vystoupení bývá vždy zlatým hřebem Zahradní slavnosti. Klientka domova v ulici Františka Kloze a tanečnice Jindra Hendrychová, která tu tančí každý rok, si vystoupení užila i letos. Je moc ráda, že může i při svém postižení tančit. Má totiž roztroušenou sklerózu a je na tím pádem vozíku, tanec ji ale moc baví.

Seniory - či spíše seniorky, protože tancechtivé jsou většinou ženy - jezdí do Kladna vyučovat tanečník a choreograf Petr Veleta, který jinak spolupracuje i s Národním divadlem v Praze. "Je to takové pokračování mé kariéry, dostávám od svých seniorských tanečníků hodně síly do života."

Většina seniorů je už hůře pohyblivých, a tak zvláště těm na vozíku musí při tanci pomáhat ošetřovatelky, říká jedna z nich Simona Marhanová. "Moc je to baví, je to náročné hlavně pro nás, ale oni se na tanec vždycky strašně těší." To potvrzuje i ředitel Domova pro seniory Zdeněk Syblík.

S terapií tancem mají prý ty nejlepší zkušenosti, protože to babičky i dědečky aktivuje k tomu, aby ještě měli elán do života.

Na druhou stranu ho mrzí, že hodně z klientů domova se kvůli zdravotním problémům nemůže zúčastnit nejen taneční terapie ale ani Zahradní slavnosti.

"Domovy pro seniory dnes spíš zastupují Léčebny pro dlouhodobě nemocné", říká Zdeněk Syblík, "jsou to doslova čekárny a smrt." V našem kraji podle Syblíka chybí hospice, původní význam se Domovům pro seniory zase vrátí až po jejich vybudování.

Zdeněk Syblík proto ani nesouhlasí s nápadem hejtmana Davida Ratha postavit nový Domov pro seniory v areálu kladenské nemocnice. Hospic neboli zařízení pro důstojné umírání je totiž podle něj to nejdůležitější v rámci sociálních služeb, do čeho by Středočeský kraj měl co nejdříve investovat. A to i z toho důvodu, že starých lidí bude neustále přibývat.

autor: Jana Káninská
Spustit audio