V Kladně proběhl zátah

13. říjen 2004

Policisté dnes ráno zahájili zátah proti lidem, kteří nezákonně obývají holobyty v nechvalně proslulém kladenském masokombinátu. V objektu může bydlet nejvýše 148 lidí, ve skutečnosti jich zde žije více než 200. Policisté však při dnešní akci odhalili pouze čtyři nezvané návštěvníky masokombinátu.

"O celé kontrole zřejmě věděli předem. Stává se to docela často," řekl dnes ČTK jeden ze zasahujících policistů. Celý zásah se obešel bez incidentů, přestože policejní koně a rotvajler s reflexní vestičkou, stojící u vchodu do domu, naháněli strach. Nakonec došlo pouze na několik slovních potyček, v nichž si místní obyvatelé stěžovali na kvalitu svého bydlení. Policisty i novináře obviňovali z toho, že si z nich dělají atrakci. "Nedá se tu žít. Je nás šest na jednom pokoji a platíme spoustu peněz," stěžovala si Alžběta Balogová, která v ubytovně bydlí již sedm let. Ředitel městské společnosti Správa bytového fondu (SBF) Vojtěch Munzar se ale domnívá, že obyvatelé masokombinátu jsou sami proti sobě, když ubytovávají i své známé. "Tím, že je u sebe nechávají bydlet, si zhoršují vlastní sociální situaci. Platí za ně vodu i ostatní energie," vysvětlil. Zároveň upozornil, že policisté budou v kontrolách pokračovat. Městští strážníci navíc po stížnostech obyvatel nedalekého Velkého Přítočna, posílí v okolí masokombinátu hlídky.

Nad budoucností objektu, který Mezinárodní organizace pro migraci označuje za nejhůře situovanou romskou lokalitu ve středních Čechách a přirovnává ji k trestanecké kolonii, však nadále visí otazník. Není ani vyloučeno, že se situace ještě výrazně zdramatizuje. Kladenský magistrát chce do masokombinátu z Vrapic přestěhovat i mobilní buňky pro neplatiče. Stěhování na okraj největšího středočeského města čeká zřejmě i obyvatele ubytovny Na Stráni, která před nedávnem vyhořela.

Spustit audio