V Kokořínském dole na Mělnicku se stále odstraňují následky ničivé vichřice

17. únor 2010

Půl roku po ničivé vichřici jsou v lesích v Kokořínském dole na Mělnicku stále popadané stromy. Dřevo se odstraňuje i v těchto dnech. Konečně se našla firma, která se pustila do velmi náročné práce. Pomáhá jí paradoxně i letošní mrazivá zima. Zmrzlý terén totiž umožňuje technice dostat se i do těžko přístupných míst. Do Kokořínského dolu se vypravila i redaktorka Jana Huzilová.

Podle vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko Ladislava Pořízka byl velký problém sehnat firmy, které by byly ochotny pracovat v obtížně přístupných místech. Přesto se firma našla a první část zničeného lesa kolem turistické stezky už je uklizená. Nyní probíhají práce v oblasti obce Kanina, to nám potvrdil i její starosta Jiří Souček a prozradil, že dřevo z oblasti se prodává jen občanům obce. Podle vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko Ladislava Pořízka má firma práce na odstranění kalamity ukončit do 15. března.

Kokořínský důl navštěvují turisté i v zimě, většinou se po lesních stezkách prohánějí na běžkách, v současné době jim zde nehrozí větší nebezpečí než v jiných lesích. Přesto je nutná v této oblasti zvýšená opatrnost. Náhrada zničených porostů v Kokořínském dole bude podle ochranářů trvat ještě několik let. Ochranáři chtějí co nejvíce využívat přirozenou obnovu lesa. Jestli si příroda pomůže sama, se ukáže už v létě, po první vegetační době, kdy se objeví nové semenáčky. Pokud bude příroda neúspěšná, začne se už na podzim s novou výsadbou. Podle Ladislava Pořízka se v Kokořínském dole vysadí především habry, buky a duby.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio