V kraji padaly ve čtvrtek teplotní rekordy. Nejtepleji bylo ve Vlašimi a v Dobřichovicích

2. duben 2021

Ve středních Čechách ve čtvrtek opět padaly teplotní rekordy. Dosavadní teplotní maxima byla pokořena na devíti ze 14 stanic, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo ve Vlašimi na Benešovsku a v Dobřichovicích u Prahy, kde teploměr ukázal shodně 23,6 stupně Celsia, řekl ČTK pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Po Vlašimi a Dobřichovicích následovaly Neumětely na Berounsku, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 23,5 stupně a byl tak o půl stupně překonán rekord z roku 2017. "Na hodně místech dnes padaly rekordy z roku 2017," dodal meteorolog. Na stanici v Neumětelích se měří teplota již 86 let a teplotní rekord tam byl pokořen i ve středu, kdy tam naměřili 25,1 stupně Celsia. Ve Vlašimi a Dobřichovicích se naopak teplota měří krátce.

Rekordy padaly už ve středu, kdy tři meteorologické stanice, tj. Praha – Karlov, Neumětely na Berounsku a Dobřichovice u Prahy zaznamenaly první letní den. Znamená to, že teplota vzduchu, měřená ve výšce 2 metry nad zemí dosáhla 25,0 °C nebo více.

Nejvyšší naměřená teplota za celou historii měření v ČR v březnu byla zaznamenána na stanicích Poděbrady 25,6 °C dne 31. března 1968, Lednice 25,4 °C také 31. března 1968 a Čáslav 25,4 °C dne 21. března 1974. Tento teplotní rekord v Čáslavi znamenal také nejčasnější letní den v kalendářním roce. Vyskytl se již na samém začátku astronomického jara.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio