V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku se mají turisté už o tomto víkendu na co těšit

26. březen 2010

V sobotu 27. března odstartuje od místního koupaliště Turistický závod. Účastníci mají sraz mezi devátou a jedenáctou dopoledne. Závody začínají v deset hodin. Akce je zároveň Mistrovstvím Středočeského kraje. Více o turistickém závodě v Kralupech nad Vltavou zjišťovala redaktorka Jana Huzilová.

Turistický závod není žádná procházka s batohem na zádech v přírodě, podle Zdeňka Vejrosty, předsedy kralupského Klubu českých turistů je to naopak pěkná dřina. „Je to terénní běh v délce od 2 do 6 kilometrů podle věkových kategorií. Trať je vyznačena fáborky (modré a bílé barvy pro žákovské kategorie a červené barvy pro dorostenecké kategorie a dospělé). Na trati je umístěna řada kontrolních stanovišť, které je nutné plnit bez chyb a co nejrychleji. Jsou to: odhad vzdálenosti, hod míčkem, plížení, lanová lávka, vázání uzlů, orientace v mapě, azimutové úseky, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí. Měří se čas strávený na trati a za nesprávně splněné úkoly se udělují trestné minuty, které se připočítávají k celkovému času,“ prozradil o turistickém závodu Zdeněk Vejrosta a doplnil, kdo se ho může zúčastnit.

„Turistické závody jsou přístupné všem, závodí nejen děti, ale i dospělí. Závody do krajské úrovně jsou takzvané otevřené závody - v den závodu může přijít a vyzkoušet si tento sport každý. Jako ostatní sporty se i Turistický závod postupem času vyvíjí - závody se snaží být atraktivní nejen pro samotného závodníka, ale i pro diváka. Důkazem toho jsou závody štafet, smíšených dvojic, stíhací závody či závod s hromadným startem. Od sezóny 2009 je Turistický závod plně závodem jednotlivců, v krajských kolech tvoří výjimku dvojice v nepostupující kategorii přípravka,“ prozradil Zdeněk Vejrosta.

Důležité je i kvalitní zázemí - pro pořadatelské oddíly je k dispozici centrální materiál pro uskutečnění závodů i finanční podpora ze strany Rady Turistických závodů. Počet oddílů zapojených do Turistického závodu ve Středočeském kraji není vysoký, je snaha oslovit další oddíly, podělit se o know-how, zkušenosti, atd.

Další informace, pravidla, popisy kontrol, postupy a výsledkový servis lze najít na internetové adrese www.turisticky-zavod.cz. Pokud tedy máte rádi běh v přírodě a ještě k tomu něco navíc, nezapomeňte se v sobotu 27. března vydat do Kralup nad Vltavou.

Každý rok se v českých zemích konají závody od místních přes okresní a krajská kola až po vrcholné soutěže - tři závody Českého poháru a Mistrovství České republiky či Mezinárodní mistrovství.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio