V Kutné Hoře je Kremnice

23. září 2004

V Kutné Hoře dnes začaly Dny Kremnice, jejichž prostřednictvím se obyvatelům středočeského sídla představuje jedno z jeho partnerských měst. Akce věnovaná slovenskému městu potrvá do soboty.

"S Kremnicí máme podepsánu partnerskou smlouvu asi tři roky," řekl kutnohorský místostarosta Václav Vančura. Spolupráce obou měst se ale dosud odehrávala většinou na úrovni vzájemných návštěv zástupců různých institucí a spolků. Příležitost představit se dali Kutnohorští svým slovenským partnerům vůbec poprvé. V příštím roce by se podobným způsobem měla prezentovat Kutná Hora v Kremnici. Návštěvníci Sankturinovského domu v Kutné Hoře například mohou ode dneška zhlédnout výstavu stříbrných šperků navržených a zhotovených studenty kremnické Školy užitého umění. V kutnohorské restauraci Dačický zase dostanou ochutnat slovenské speciality, připravené kuchařem jednoho z kremnických hotelů.

Slováci ale přivezli i hudební a divadelní soubory. Představí se například vokálně instrumentální seskupení Musica Barbacana, folková skupina Tajf nebo kapela Regiment Instruments. Prezentovat se bude také poloprofesionální experimentálně- alternativní divadlo Kusy cukru. "Jsem ráda, že radnice navázala spolupráci i se slovenským městem. Myslím si, že k sobě se Slováky máme přece pořád blízko," řekla obyvatelka města Ludmila Vondráková. Osobně se těší hlavně na ochutnávku slovenské kuchyně a na výstavu šperků. "Kapely nebo experimentální divadlo mi nic neříkají," dodala. Podobným způsobem se před časem v Kutné Hoře představilo jiné partnerské město - maďarský Eger.

Spustit audio