V Lázních Hodonín na jižní Moravě je léčivou silou třetihorní mořská voda jodobromová solanka

16. červenec 2020

Jednou z nejkvalitnějších vod svého druhu v Evropě se mohou pochlubit Lázně Hodonín na jižní Moravě. Její unikátnost spočívá především v nízké mineralizaci a naopak vysokému obsahu jódu. Díky tomu mohou lázně nabídnout širokou škálu léčebných procedur.

V Lázních Hodonín se specializují zejména na léčbu pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy a Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních a pooperačních stavů i poúrazovou rehabilitaci. Věhlasu dosáhly v oblasti rehabilitace totálních endoprotéz. Dále se zaměřují na léčbu nemocí kardiovaskulárního systému a neurologických nemocí.

Pro jednoho zklamání, pro jiného radost. Tak by se možná dal popsat objev naftařů, kteří nedaleko Hodonína narazili místo ropy "jenom" na vodu. Oni museli černé zlato hledat jinde, ale jejich objev vedl k založení lázní v tomto jihomoravském městě.

Lázně Hodonín zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních a pooperačních stavů i poúrazovou rehabilitaci

Že měli dobrou intuici, potvrzuje ropou mírně zavánějící jodobromová solanka. Je pozůstatkem třetihorní mořské vody, uzavřené v pískovcových rezervoárech v hloubce přibližně dvou kilometrů, odkud je čerpána na povrch. Stáří této vody lze odhadovat na desítky miliónů let. Solanka je přirovnávána k vodě z Mrtvého moře, ale ve skutečnosti ji obsahem jodidů několikanásobně převyšuje.

Mladé lázně, moderní areál

Lázně Hodonín jsou jedny z nejmladších v republice. První vodoléčebné pokusy se datují kolem roku 1953, kdy byla otevřena nová městská nemocnice. Tehdy se ještě léčivá voda dovážela z vrtů v okolí Lužic. Výzkum vod z tohoto zdroje byl zahájen o tři roky později.

V roce 1972 bylo v Hodoníně zřízeno detašované pracoviště Výzkumného ústavu balneologického v Mariánských lázních. 1. července 1979 byla otevřena lázeňská léčebna Československých státních lázní Luhačovice v Hodoníně a až tehdy se začala psát historie hodonínského lázeňství. V roce 1993 přešly lázně do majetku města a postupně začala velká rekonstrukce a modernizace celého komplexu. Dnes se mohou Lázně Hodonín pyšnit nádherným moderním areálem zářícím novotou.

Lázně Hodonín se mohou pochlubit jednou z nejkvalitnějších vod svého druhu v Evropě

Areál tvoří několik lázeňských domů, přičemž každý nese jméno po významné osobnosti spjaté s lázněmi. Léčebný pavilón Jindřich je pojmenován po zakladateli lázní MUDr. Jindřichu Berkovi. Lázeňský dům Vladimír nese své jméno po MUDr. Vladimíru Žaroském, který, stejně jako MUDr. Eva Ševčíková, po které je pojmenovaný nový lázeňský dům Eva, působí v Lázních Hodonín dodnes.

Od roku 2015 přibyl také pavilón takzvaných denních lázní. Ty jsou určeny pro ambulantní klienty, případně pro turisty, kteří touží třeba po jednorázové relaxační péči v rámci svého výletu či dovolené.

Spustit audio