V Lážovicích na Berounsku mají strach z ptačí chřipky

8. březen 2009

Z ptačí chřipky mají strach obyvatelé Lážovic na Berounsku. Na rybníku osady Nové Dvory se totiž našla mrtvá labuť, která mohla uhynout na nebezpečný virus H5 N1. I proto starosta obce nařídil, aby obyvatelé nepouštěli hospodářská zvířata ven. Přímo u rybníka byla s mikrofonem a fotoaparátem i Lucie Zemanová...

Na uhynulou labuť upozornila jedna z obyvatelek, která bydlí hned u tamního rybníka. Po několika dalších dnech se rozhodla zavolat starostovi obce a ten ihned potom, co se zjistilo, že se skutečně jedná o uhynulou labuť, kontaktoval okresní veterinární správu a hasiče, kteří labuť v ochranných oblecích zajistili.

V Lážovicích se jedná o první případ podezření na ptačí chřipku a tamní obyvatelé doufají, že výsledek bude negativní. Většina z nich totiž chová hospodářská zvířata a potvrzení viru ptačí chřipky by pro ně mohlo mít fatální následky.

Obavy má proto i sám starosta Lážovic Jiří Budil. Podle něj budou v obci dodržovat potřebná opatření, jako je zákaz volného pohybu hospodářských zvířat, a to až do doby, kdy se zveřejní laboratorní výsledky. Ty by měly být známé během několika dní.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio