V Ledčicích na Mělnicku nastoupíte do stroje času. Archeologové vás vezmou na výlet do pravěku

19. červen 2019

HistoryPark Ledčice je netradiční zážitkový park s výhledem na horu Říp. Skupina zkušených archeologů tady zájemce zasvěcuje do tajů svého řemesla. Často musí vyvracet mýty, že archeologové zkoumají dinosaury nebo že se mamuti lovili do jam.

„Snažíme se tady popularizovat archeologii praktickou formou, kdy si lidé vyzkoušejí, co archeolog dělá, jak to dělá a dozví se i spoustu zajímavostí o minulosti člověka,“ vysvětluje archeolog Vít Beran a vstupuje do velkého stanu, kde právě děti zvědavě nahlížejí do dvou velkých výkopů. „Konkrétně tady si návštěvníci zkoušejí odkrýt takzvaný kostrový hrob.“

Odkrývání hrobu připomíná archeologickou detektivku. Děti musí nejprve odstranit vrstvu zeminy. Štětcem potom očistí kosti a další nálezy. Pátrají po tom, kdo a kdy byl v hrobě uložen. „Mně se líbila identifikace těch předmětů a toho člověka. Třeba toto byl keltský válečník,“ ukazuje na odhalené kosterní pozůstatky třináctiletý Kuba.

„Důležité je, aby si děti mohly na všechno sáhnout a všechno si vyzkoušet,“ říká Vít Beran. Jeho slova potom potvrzují i další dvě průvodkyně Světlana a Veronika, které děti vezmou na další stanoviště. Světlana ve vojenském táboře ukazuje, jak se vyráběl luk. Veronika se skupinkou školáků obsadila keramickou dílnu. Oblíbeným kouskem, který si tam můžete zkusit z hlíny vytvarovat, je Věstonická Venuše.

Na rozlehlých pozemcích se zelenají políčka, o kus dál stojí první lidská obydlí i ohrada se zvířaty. Stroj času tak návštěvníky vezme do doby bronzové, mezi Kelty i mezi Římany. Vydat se můžete i na krátký výlet po naučné stezce Praotce Čecha, kde se natáčely některé scény z pohádky Tři bratři.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.